ČEZ vydělal méně, než se čekalo. Čistý zisk se do září dostal na 16,6 miliardy

Ve třetím čtvrtletí vydělal ČEZ, největší česká energetická společnost, 1,2 miliardy korun, což je o více než miliardu méně než loni. Tržby vzrostly o 2,4 miliardy na 47,7 miliardy korun. ČEZ zároveň sečetl čistý zisk za devět měsíců letošního roku a dostal se na číslo 16,6 miliardy korun, což představuje meziroční pokles už o tři miliardy. Analytici přitom očekávali zisk kolem 19 miliard. I když se předpokládá výrazně nižší výroba, ČEZ nadále počítá ve výhledu čistého zisku za celý rok s 27 miliardami korun.

Letošní čísla výroby totiž ovlivnila dlouhodobá neplánovaná odstávka bloků Jaderné elektrárny Dukovany, prodloužení odstávek Temelína i posun dokončení uhelných Ledvic. Firma tak celoroční výhled výroby snížila o 7 TWh. Jen samotné Dukovany už zaostávají ve výrobě oproti loňsku o 12 procent. ČEZ by chtěl odstávky ukončit do konce roku.

Díky úspěšnému programu úspor zahájenému v loňském roce se nám podařilo meziročně snížit stálé provozní náklady o 1,6 miliardy korun a daří se nám tak částečně kompenzovat negativní dopad snížení objemu výroby elektřiny na celoroční výhled hospodaření.
Daniel Beneš
předseda představenstva a generální ředitel ČEZ

Dukovanské bloky číslo dva a tři stojí druhý měsíc kvůli kontrolám svarů. Ze stejného důvodu se protahuje původně plánovaná odstávka prvního bloku. Od 19. září je tak v provozu jen jeden ze čtyř bloků Dukovan.

„Dopady odstávek jaderných elektráren se jeví ve čtvrtletních výsledcích o něco větší, než trh očekával. A odstávka Dukovan bude dílem pokračovat i začátkem příštího roku,“ sdělil analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Povolenky ČEZu pomůžou

Co by naopak celoroční čísla mělo vylepšit, je vrácení části darovací daně za emisní povolenky, které ČEZ zaplatil v letech 2011 a 2012. „Od minulého týdne už máme tyto prostředky na našem účtu,“ řekl generální ředitel Daniel Beneš.

„Za celý rok očekáváme EBITDA (provozní zisk před odpisy) na úrovni 64 miliard korun a očištěný čistý zisk na úrovni 27 miliard korun,“ uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZu Martin Novák a potvrzuje tak očekávání analytiků BH Securities. Ti odhadovali, že ČEZ svůj celoroční plán upraví na 65 miliard. ČEZ už jednou letos výhled upravil, když ho v srpnu snížil ze 70 na 68 miliard korun. 

I podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Sýkory je konečný zisk v hodnotě 27 miliard reálný. „Společnosti k tomuto výsledku dopomůže jednorázová daňová vratka z darovací daně na emisních povolenkách,“ uvedl Sýkora.

Vývoj společnosti ČEZ na trzích
Zdroj: ČEZ

Za první tři čtvrtletí měla společnost provozní zisk 48,4 miliardy korun, loni to za prvních devět měsíců bylo 54,7 miliardy korun.

Tržby rostou, akcie klesají

I když realizační ceny elektřiny vzrostly a výroba naopak klesla, jsou meziroční tržby ČEZu vyšší, a to o 3,6 miliardy – celkově za devět měsíců 150,6 miliardy. Objem prodané elektřiny totiž meziročně vzrostl o devět procent, tepla o osm procent a plynu o 29 procent.

Země, kde ČEZ vyrábí elektřinu
Zdroj: ČT24

Pozitivní zprávou bylo pro energetickou společnost nedávné rozhodnutí vlády o prolomení těžebních limitů na severu Čech. Pro ČEZ to znamená možnost vytěžit dalších 100 až 150 milionů tun uhlí.

Do příštího roku chce ČEZ zpracovat studie s cílem prověřit báňskou proveditelnost těžby ve vzdálenosti 500 metrů od obcí a ověřit množství vytěžitelných zásob. Do roku 2018 má následovat proces posuzování vlivů na životní prostředí EIA. „V roce 2019 bychom pak rádi na Českém báňském úřadu podali žádost o povolení hornické činnosti pro první etapu těžby,“ dodal Beneš.

Výplata dividendy za roky 2006–2014
Zdroj: ČEZ

Navzdory pozitivnějšímu vývoji v květnu ale ČEZ čelí poslední měsíce propadu cen akcií. Zatímco přesně před rokem se jejich cena pohybovala na úrovni 616 korun, nyní je na 487 korunách. Celý předchozí rok se přitom zvedaly z ještě nižší hodnoty, když v létě 2013 poklesly až k 425 korunám.

ČEZ bude podle analytiků doplácet na nízké ceny elektřiny na burze déle, než se čekalo. „Vypadalo to, že to bude rok 2016,  ale nyní se ukazuje, že jak padá cena plynu a černého uhlí, tak se to minimálně prodlouží do let 2017–2018,“ konstatuje analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Mění se struktura vedení

ČEZ založil dva nové týmy Provoz a Rozvoj, kterými mění strukturu svého vedení. Personálně se přitom nic nemění. Tým Provoz bude obsahovat divize financí, výroby a správy. Bude mít na starosti výrobu společnosti v jednotlivých zemích. Tým Rozvoj obsáhne divize vnějších vztahů a regulace, obchodu a nové energetiky.

„Změny v energetice jsou radikální a rychlé a vyžadují po nás, abychom byli významně prozákaznicky a prorozvojově orientovaná společnost,“ uvedl generální ředitel. Cílem je oddělit provozní část od rozvojové, aby mohla firma dosahovat kvalitních výsledků.

Rozhodli jsme se dívat na ČEZ způsobem, že vytváříme dvě jeho části tak, že jedna část se věnuje především provozu a druhá dalšímu rozvoji, tak abychom byli schopni mít výsledky dlouhodobě na úrovni, na kterou jsou naši akcionáři zvyklí.
Daniel Beneš
generální ředitel ČEZ

Dosavadní struktura společnosti byla taková, že pod generálním ředitelem působilo šest divizí bez rozdělení na týmy. Lídrem týmu Provoz bude ředitel divize financí Martin Novák a lídrem týmu Rozvoj ředitel divize zahraničí Tomáš Pleskač.

Vývoj tržeb největších českých firem
Zdroj: Wikipedia.org

ČEPS za tři čtvrtletí zvýšil zisk o stamiliony

Státem vlastněná společnost ČEPS, která v Česku provozuje energetickou přenosovou soustavu, vykázala za tři čtvrtletí zisk před zdaněním 1,7 miliardy korun. To bylo o 487 milionů korun meziročně více. I pro ČEPS byly neplánované odstávky bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany komplikací. Problémy způsobovaly i tranzity elektřiny ve společné zóně s Německem a Rakouskem. Za růstem zisku je pak především úspora nákladů.

ČEPS udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden a trasy vedení o celkové délce téměř 5,5 tisíce kilometrů. Ke konci loňského roku firma měla 506 zaměstnanců. Za loňský rok společnosti klesl čistý zisk o 40 procent na 1,08 miliardy korun.