Řemeslníků rapidně klesá, změnit to má i jejich on-line výběr

Zvrátit varující trend rapidního klesání dynamiky vzniku nových řemeslných oprávnění chce Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP). Zatímco za posledních 15 let byl průměr více jak 24 tisíc nových řemeslných živností ročně, v posledním roce je to již pouhých necelých deset tisíc nových živnostenských řemeslných oprávnění. Asociace tak vyhlásila historicky největší tuzemskou ofenzivu na podporu živnostenského řemesla, Rok řemesel 2016. V jeho rámci má vzniknout například největší tuzemský řemeslný web, kde si každý bude moci vyhledat svého řemeslníka.

Server, který bude založen na interaktivním vyhledávání řemeslníků ve všech klíčových profesích, se spustí v lednu 2016. Každý zákazník si bude moci zadat svoji polohu a poptávaného řemeslníka nebo provozovnu a v jednoduchém grafickém rozlišení dostane obratem informaci o nejbližším dodavateli včetně referencí. Web bude zákazníkům sloužit i k vyřizování reklamací.

S heslem „Lepší je být dobrý řemeslník, než špatný inženýr“ zahájí pak AMSP diskusi o změně v učňovském školství a nezbytných inovacích v oblasti středního technického vzdělávání. A chce zároveň iniciovat očekávané změny v živnostenském zákoně. 

Hodláme přesvědčit vládu, že diskuse o živnostnících a řemeslech nesmí sklouznout jen do roviny daňových paušálů a zdravotních či sociálních odvodů, ale že jejich úloha je zejména ve vytváření obslužnosti regionů a že jsou základem udržitelnosti života v obcích.
Karel Havlíček
předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP)

Asociace chce zároveň přesvědčit mladé lidi, že řemeslo není jen nostalgická vzpomínka na minulost, ale že se jedná o profese spojené s novými technologiemi. A diskutovat i se školami, že pouhými deklaracemi o zlatých českých ručičkách a perspektivě nikoho nezískají a že je nutné zahájit úplně jiný systém vzdělávání v technických oborech učňovského a středního typu. „A konečně hodláme přesvědčit spotřebitele, že řemeslník není ten, kdo je přišel ošidit, ale ten, kdo jim dokáže udělat kvalitní službu,“ říká předseda AMSP Karel Havlíček.

Pokrývač
Zdroj: ČTK/AP/Pat Carter

Nejvíce řemeslníků je podle analýzy asociace v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji, kde je v každém z nich vydaných více jak 100 tisíc řemeslných živnostenských listů. Nejméně jich je v Karlovarském kraji, kde je vydaných pouhých 26 tisíc řemeslných oprávnění. Cizinci podnikající v Česku si zřizují řemeslnou živnost jen ve 13 procentech, což je méně jak polovina než naši podnikatelé.

Česká republika je nicméně na prvním místě v EU z pohledu počtu absolventů sekundárního vzdělání, které zahrnuje víceletá gymnázia, střední odborné školy a střední odborná učiliště, a to s podílem 72,1 procent zatímco průměr EU je 45,2 procenta. Z průzkumu AMSP dále také vyplývá, že 84 procent spotřebitelů je spokojeno s kvalitou českého řemeslníka, přibližně stejný počet spotřebitelů je spokojen i s jeho dostupností.