Hrad dostane peníze na zpevnění břehů rybníka, sněmovna na nová auta

Události: Více peněz dostane Hrad i obě komory parlamentu (zdroj: ČT24)

O skoro 200 milionů korun si příští rok polepší společně s prezidentskou kanceláří obě komory Parlamentu . Zvýšení jejich rozpočtů prošlo i přes výhrady opozice a šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) přes rozpočtový výbor a nyní míří opět do sněmovny. Peníze navíc půjdou na vyšší platy, nákup nových aut i opravy budov.

Hrad dostane oproti letošku 68 milionů korun navíc. Zaplatí z nich především zabezpečení svahů přehrady Klíčava v lánské oboře, které jsou v havarijním stavu. Splachuje se z nich půda do přehrady, která slouží jako zdroj pitné vody pro Kladno a okolí. „Technický stav je opravdu katastrofální a hrozilo by znečištění pitné vody,“ potvrzuje hradní kancléř Vratislav Mynář.

Investovat chce kancelář prezidenta Zemana i přímo na Pražském hradě. Do Chrámu svatého Víta by se totiž mělo od příštího roku procházet přes bezpečnostní rámy za statisíce korun a okolí Hradu budou sledovat nové kamery. Prezident ale odmítá, že by byla tato bezpečnostní opatření nějak spojena s akcí skupiny Ztohoven, která vyvěsila nad Hradem rudé trenýrky.

„Mají souvislost s hrozbou teroristického útoku, před kterým mě varovala Bezpečnostní a informační služba,“ uvedl Zeman důvod většího zabezpečení Hradu.

Vedle toho chce hradní správa příští rok také opravit budovu v areálu Nejvyššího purkrabství, kde dnes sídlí muzeum hraček. Rekonstrukce celého purkrabství by pak měla stát zhruba 39 milionů korun. Celkově by měla Kancelář prezidenta republiky disponovat necelými 458 miliony korun.

Sněmovna dostane nejvíc

Napřesrok si ale nejvíce polepší sněmovna, která by měla dostat o více než 87 milionů víc. Na výdaje tak bude mít necelých 1159 milionů. Sněmovní kancléř Petr Kynštetr uvedl, že celé toto navýšení sněmovního rozpočtu je nutné kvůli pokrytí povinných výdajů. Zvýšily se totiž položky, které se týkají platů poslanců, jejich náhrad i platů zaměstnanců. V plánu jsou také nákupy nových aut za celkem pět milionů korun.

Náklady jsou naprosto srovnatelné, jak jsem si ověřil, s parlamenty okolních zemí.
Petr Kynštetr
vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny

Kancléř rovněž upozornil na to, že sněmovní budova je jednou z nejvytíženějších, protože během schůzí se v ní pohybuje kolem 800 lidí, dvakrát do roka se v ní maluje a musí se v ní vyměňovat podlahové krytiny. Poukázal i na to, že roste počet seminářů a konferencí pořádaných ve sněmovně, které je nutné finančně pokrýt.

Provozní výdaje se ale naproti tomu podle kancléře sníží o 30,5 milionu korun. Například výdaje na služby mají klesnout o 22 milionů korun. A na investice má pak sněmovna mít 20 milionů korun.

Senátoři chtějí HD přenos

Senát dostane oproti letošku přidáno téměř 37 milionů – to je o 9,8 milionu korun méně, než horní komora požadovala. Nakonec tak asi bude muset hospodařit se zhruba 558 miliony korun. Vedle vyšších platů senátorů, jejich asistentů a dalších povinných výdajů chce horní komora investovat hlavně do vybavení hlavního jednacího sálu.

Senát
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Na řadu tak zřejmě přijde výměna starých kamer, prostřednictvím nichž se vysílají přenosy. Senátní jednání by tak mohla být od příštího roku přístupná ve vysokém rozlišení. „Jsme pozadu za ostatními ústavními institucemi. Například v Poslanecké sněmovně byly tyto kamery nakoupeny už před deseti lety,“ dodává mluvčí Senátu Eva Davidová. V rozpočtu má horní komora na kamery vyhrazené 4,5 miliony korun.

Babiš by chtěl víc šetřit

Přestože prošly všechny tři rozpočty hladce sněmovním výborem, ministr financí Andrej Babiš se výhradami netajil. „Nemám pocit, že by se v těchto institucích moc šetřilo, ale nerozhoduji o tom sám,“ uvedl.

Pro větší šetření by byla také pravicová opozice. „Pokud my vyčítáme vládě, že nešetří zejména provozní výdaje, tak se to týká všech kapitol rozpočtu,“ dodává předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

I přes tyto výtky se ale ani jeden z rozpočtů už asi měnit nebude. Definitivní schvalování čeká sněmovnu v prosinci.