Hazard v dalším kole. Sněmovní výbor odsouhlasil růst odvodů

Po rozsáhlé debatě byl sněmovní rozpočtový výbor nakonec jednotný a doporučil poslancům schválit vládní návrh, podle něhož by se od příštího roku zvýšily odvody z hazardu. Sazby by měly poskočit ze současných 20 procent na 23 a 28 procent podle druhu her. Zvýšit by se měl také poplatek za každý hrací automat, a to z 55 na 80 korun.

Předloha je v podstatě totožná s jednou z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana
Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře vládní normu.

Kalousek nicméně na zasedání rozpočtového výboru zopakoval, že předloha neobsahuje boj s hazardem, nebude se sázet méně a ministerstvo financí podle něj jen doufá, že dostane víc peněz. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by totiž změna měla státu přinést asi dvě miliardy korun. Sám Babiš pak na zasedání výboru uvedl, že v novele opravdu jde jenom o peníze a že „dvě miliardy korun jsou lepší než nic“. Připomněl, že regulaci hazardu přinese až trojice nových zákonů, které už jsou ve sněmovně a platit mají od roku 2017.

  • O tři procentní body navyšuje novela odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her.
  • Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Kalousek nesouhlasí ani s rozdělením sazeb podle výše nebezpečnosti her. Je to podle něj z „hlediska daňové teorie hřích“. Babiš k tomu pouze dodal, že šlo o výsledek koaliční dohody. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že ve druhém čtení předloží pozměňovací návrh, který od příštího roku zavede tři sazby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obcím stejně, státu víc

Předloha také mění rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Stát by měl nově dostávat 40 procent místo 20 procent, obce 60 procent místo 80 procent. Obcím by se ale podle důvodové zprávy příjmy z hazardu snížit neměly, stát by naopak měl inkasovat asi o dvě miliardy korun navíc.

Zástupci loterijního a herního průmyslu varují před tím, že nové sazby povedou k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Mnoho legálních českých firem podle nich ukončí činnost. Kritika zní i od protihazardních aktivistů, novela podle nich není dostatečná. Sněmovna by návrh mohla schvalovat ještě v listopadu.

Jednání výboru doprovázely tradiční slovní přestřelky mezi Kalouskem a Babišem. Kalousek se Babiše například zeptal, jestli náhodou nemá dohodu s albánskou mafií, která podle něj v tuzemsku provozuje nelegální hazard. Babiš zase Kalouskovo vystoupení označil za plamenné řeči. „To se v životě nenaučím, takové divadlo, takže gratulace, pane Kalousku,“ řekl.