Český nebo rakouský startup mohou podržet středoevropské peníze

Události: Na podporu začínajících firem možná vznikne středoevropský fond (zdroj: ČT24)

Státy střední Evropy stále častěji hovoří o vytvoření společného investičního fondu, který by podporoval začínající podnikatele a nové technologické firmy. Těm totiž často komplikuje rozjezd byznysu nedostatek peněz. Podobný nadnárodní fond už funguje v Pobaltí. Teď by ho mohli vytvořit společně Češi, Slováci, Rakušané, Poláci a Slovinci.

Do nového projektu by 40 miliony eur (přes miliardu korun) přispěl Evropský investiční fond, další peníze by pak šly od jednotlivých členských zemí. Například Slovensko by dalo 540 milionů korun, Česko pak zhruba 490 milionů.

Jsme pozadu v digitalizaci i v IT technologiích a startupech - to v naší ekonomice chybí. Takže bych to určitě podpořil.
Andrej Babiš
ministr financí

S Rakouskem, Polskem a Slovinskem probíhají jednání. Účast Slováku je ale jistá. „Za Slovensko říkáme, že jsme připravení se toho zúčastnit,“ potvrzuje tamní ministr hospodářství Vazil Hudák.

S podporou Bruselu

A fond podporuje i Evropská komise. Její místopředseda pro digitální trh Andrus Ansip navíc stál u zrodu obdobného projektu v Pobaltí, tehdy ještě jako estonský premiér. „Členské státy EU musí na podpoře startupů v rámci regionů spolupracovat, protože členské státy jsou většinou příliš malé,“ uvedl Ansip.

obrázek
Zdroj: ČT24

O tom, že by peníze z takového fondu firmám pomohly, není pochyb. „Investoři tam vidí určitá rizika - jednak je to velmi dlouhá návratnost investic, a jednak tam hrozí i nebezpečí, že třeba výrobek bude zastaralý, než se dostane na trh,“ popisuje vlastní zkušenost se sháněním peněz Daniel Bezděk, který je jednatelem společnosti EponaCell. V té pracuje pět lidí na aplikovaném výzkumu buněčných terapií.

České firmy ale nemusejí čekat až na rozjezd tohoto středoevropského fondu. Před několika dny totiž vláda schválila vznik Národního inovačního fondu, který je zaměřen právě na podporu malých technologických firem. Zhruba miliarda korun by měla začít startupům pomáhat od poloviny příštího roku.