Kellnerův Cetin pošle miliardy do sítí. Internet by mohl být třikrát rychlejší

Zhruba 22 miliard – taková je částka, kterou plánuje společnost Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin) investovat během příštích sedmi let do pevných a mobilních sítí. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Internet by díky tomu mohl podle firmy zrychlit v průměru na 100 Mbit/s, tedy na více než trojnásobek dnešního maxima.

Projekt firmy, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, má podle deníku začít v lednu. Peníze budou směřovat zhruba rovným dílem na pevné i mobilní sítě. Investice mají zahrnovat například vybavení vysílačů mobilní sítě technologií LTE umožňující příjem rychlého internetu pro mobily a u pevných linek má být část sítě nahrazena optickými kabely.

Výkonný ředitel firmy Petr Slováček HN řekl, že investice by mohly zvýšit rychlost internetu pro koncového zákazníka v průměru až na 100 Mbit/s. V současnosti mohou domácnosti s nejrychlejším připojením v síti Cetin podle deníku využívat rychlost jen asi třetinovou.

Například kabelová firma UPC nabízí připojení až 300 Mbit/s a mobilní technologie LTE umožňuje nyní v tuzemsku teoretickou rychlost až 200 Mbit/s.

Vše se točí kolem rychlosti

Cetin už v září oznámil, že v příštím půlroce zvýší rychlost internetového připojení v pevných sítích pro 541 tisíc domácností, což je zhruba čtvrtina z celkového počtu bytů v dosahu sítí společnosti. Z toho 111 tisíc domácností bude mít k dispozici rychlost připojení 40 Mbit/s a zbytek se ještě letos v září dostane na rychlost 20 Mbit/s.

Cetin vznikl, když se k 1. červnu rozdělila společnost O2 Czech Republic na maloobchodního operátora O2 a velkoobchodního provozovatele pevných a mobilních sítí a datových center Cetin.