Čím více dětí, tím menší pojištění. Bezdětní si naopak připlatí

Ministerstvo práce už připravilo zlomový návrh na změny v sociálním pojištění. Zatím ale zamíří teprve na jednání koaliční rady. Podle návrhu by rodiče zaplatili za sociální pojištění tím méně, čím více by měli dětí. Těm, co nemají děti žádné, by naopak sociální pojištění podražilo. Změny důchodů jsou součástí koaliční smlouvy, odmítá je ale pravicová opozice.

Pokud by zákon prošel, nejlépe by se měly velké rodiny. Rodiče, kteří se starají o čtyři a více potomků, by sociální pojištění neplatili vůbec. „Tito lidé vychovávají budoucí přispěvatele do důchodového systému, ale na výchově dětí vlastně tratí. Mít dnes dítě je opravdu velice nákladná záležitost,“ hájí návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Změna se má týkat i živnostníků

Lidé se dvěma dětmi by odváděli pět procent. Při průměrné mzdě 25 tisíc korun by takový rodič ušetřil zhruba 400 korun měsíčně, což je téměř pět tisíc korun ročně. Naopak nejvíc budou platit bezdětní. Státu by odváděli sedm a půl procenta. Změna se má navíc týkat i živnostníků.

Události: Více dětí se u rodičů promítne na nižším sociálním pojištění (zdroj: ČT24)

Návrh hájí i lidovci. Rodina, která má dvě a více dětí, má podle ministra zemědělství Mariana Jurečky příjem na hlavu nižší, než je průměrný důchod. „Peníze, které takto rodiče neodvedou do průběžného pilíře, zůstanou v rodinách,“ řekl České televizi.

Komunisté s větší podporou rodin souhlasí. Upozorňují ale, že se výpadek na jedné straně musí finančně někde odrazit. „Je potřeba zvážit, do jaké míry je návrh vybalancovaný. Pokud sebereme na odvodech, tak by mělo být spočítáno, že ušetříme na dávkách,“ poznamenal místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Opozice: Kdo víc zaplatí, má mít i vyšší důchod

Pravice záměr resortu práce naopak nechápe. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury by penze měly být víc zásluhové: „Ten, kdo víc v průběhu pracovního života zaplatí, by měl mít i vyšší důchod.“

Změny nebo nová důchodová pravidla má ministerstvo připravit nejpozději během příštího roku. Vláda po resortu také chce, aby se zaměřil na možné úpravy valorizace penzí.

Vydáno pod