Zaorálek v Hanoji usiloval o hlubší spolupráci, zájem je o české zbrojaře

Reportáž: Zaorálek jednal ve Vietnamu o hlubší spolupráci (zdroj: ČT24)

Česko hledá nové obchodní příležitosti ve Vietnamu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) jednal v Ho Či Minově Městě i v Hanoji o spolupráci v energetice, veřejné dopravě nebo zbrojním průmyslu. Ve vzájemné obchodní výměně dnes Vietnam předčí Česko sedmkrát.

„Obě země se v současnosti velmi rozvíjejí, mají vysoký ekonomický růst a tento potenciál zdaleka není využit,“ prohlásil šéf české diplomacie při návštěvě Vietnamu, kam ho doprovázela početná podnikatelská delegace.

Tuzemské firmy se do východoasijského komunistického státu snaží dostat po dvou dekádách, kdy se česká ekonomická diplomacie dívala spíše na Západ. Cílem Zaorálkovy mise bylo mimo jiné nakročit ke zvrácení nepříznivé obchodní bilance. Dovoz z Vietnamu byl loni sedmkrát vyšší (12,7 miliardy) než český vývoz opačným směrem (1,7 miliardy).

Vietnam má zájem o české zbrojaře

V Hanoji se Zaorálek setkal s prezidentem Truong Tan Sangem, předsedou Lidového výboru Le Hoang Quanem i svým vietnamským protějškem Pham Binh Minhem.

„Vietnam chce spolupracovat v obranném průmyslu, zajímají ho konkrétně radary a letadla. Velmi naléhavá bude v budoucích letech ochrana životního prostředí, kde můžeme Vietnamu nabídnout čističky odpadních vod a ekologizaci průmyslu,“ uvedl Zaorálek. Prudce rostoucí země stále více investuje například do obnovy vodních elektráren.

„Zájem je i o vybavení nemocnic a investice do dopravní infrastruktury,“ dodal ministr. Další posun v česko-vietnamské výměně by měla přinést dohoda o volném obchodu s Evropskou unií dojednaná v srpnu. Praha ji chce ratifikovat jako první.

Vedle toho se Česko může kromě historických vazeb podle Zaorálka spoléhat i na to, že mnoho Vietnamců má k Česku díky zdejší početné menšině blízký vztah. „Z historického hlediska na nás Vietnam kouká jako na svého pozitivního partnera, který vždycky pomáhá,“ potvrzuje Martin Muzikant z Eurasia Technology Transfer Agency.