V září přibylo případů hromadného propouštění, nejhůř zasáhlo Karvinou

V září nahlásilo hromadné propouštění jedenáct zaměstnavatelů, propuštěno bude 527 jejich zaměstnanců. Nejvíce lidí, které firmy v příštích měsících propustí, pracuje v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Meziměsíčně přibylo firem, které oznámily hromadné propouštění, a to o šest podniků. Podobně vzrostly i počty lidí, kteří přijdou o práci. V září jich bylo o 315 víc. Analytik Akcenty CZ Miroslav Novák by však z těchto čísel nevyvozoval závěry ohledně celé ekonomiky. „I při silném ekonomickém růstu existují firmy, které musí propouštět nebo které musí ukončit svou činnost, a jsou odvětví, kterým se daří hůře,“ dodal Novák.

Ostatně v meziročním srovnání jsou výsledky pozitivnější. V loňském roce bylo takových firem o devět víc a propuštěných zaměstnanců o 286 víc. „Růst ekonomiky v Česku je velice pozitivní, vzniká řada nových pracovních míst,“ připomněl Novák.

Z okresního hlediska je na tom nejhůře Karviná, kde přijde o práci 190 lidí, a Ostrava-město. V tomto regionu rozdají zaměstnavatelé 82 výpovědí. Novák to přičítá tomu, že je severní Morava spojená s těžebním průmyslem.

Novák: I při ekonomickém růstu se některým nedaří a musí i propouštět (zdroj: ČT24)

.

Klesá objem zakázek nebo se restrukturalizuje

„Jako hlavní důvod k přijetí opatření uváděli zaměstnavatelé pokles objemu zakázek, organizační změny, restrukturalizaci společností či přesun výrobních provozů,“ uvedla zastupující generální ředitelka českých úřadů práce Kateřina Sadílková. Situace na trhu práce se však i díky rostoucí ekonomice podle Sadílkové nadále zlepšuje.

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v září hromadné propouštění, sídlí nejčastěji v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Jde vždy o tři firmy. V Praze, Královéhradeckém, Pardubickém, Ústeckém a Zlínském kraji ohlásila propouštění vždy jedna firma. Nejvyšší počet zaměstnanců, kterých se toto opatření dotkne, pracuje na severu Moravy, v Jihomoravském a Pardubickém kraji.

Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména důlních a strojírenských dělníků, obsluhy strojů, kovodělníků, logistických pracovníků a prodavačů.