Banky se zbavují majetku, ke koupi bude i pražská Galerie Myšák

Banky se zbavují majetku, ke koupi bude i pražská Galerie Myšák (zdroj: ČT24)

UniCredit Bank prodává budovu na pražském náměstí Republiky, informovaly Hospodářské noviny (HN). Podle deníku E15 jsou k mání i Galerie Myšák, sídlo Bankovního institutu ve Stodůlkách nebo kancelářské centrum v Nových Butovicích. Tady své nemovitosti nabízí Česká spořitelna. Doba je podle realitních makléřů na prodej příznivá, investoři mají o zajímavé nemovitosti zájem.

Hodnota šestipatrové budovy na náměstí Republiky nabízené UniCredit Bank z roku 1998 by měla mít hodnotu blízkou 790 milionům korun, za které před časem stát vydražil nedaleko stojící bývalý klášter, soudí HN. Pobočka banky však z budovy neodejde, chce si ji od nového majitele pronajmout na minimálně deset let. Mluvčí banky Petr Plocek však nechtěl listu k prodeji budovy vzhledem k současným jednáním s investory poskytnout bližší informace.

Podle prospektu o nabízené nemovitosti, který mají HN k dispozici, mohli zájemci podat první nabídky minulý týden. Z prospektu rovněž vyplývá, že banka by měla novému vlastníkovi ročně platit na nájemném 36 milionů korun.

Nemovitost, která byla před čtyřmi lety zmodernizována, nabízí 5500 metrů čtverečních ploch k pronájmu, do podzemních garáží se vejde 14 aut. Je současně poslední, kterou UniCredit Bank v Praze vlastní. Banka v minulých letech prodala veškeré své nemovitosti včetně historické budovy bývalé Živnostenské banky v ulici Na Příkopě a své zaměstnance přestěhovala do BB Centra v pražské Michli.

Investorům vyhovuje nakupovat nemovitosti, které jsou dobře obsazené a mají nějaký ekonomický přínos.
Jaroslav Novotný
prezident Asociace realitních kanceláří ČR

V případě České spořitelny, která bude postupně nabízet nemovitosti z realitního fondu CPDP a s ním provázaného Czech and Slovak Property Fund, půjde podle deníku E15 o transakce nejméně za nižší jednotky miliard korun. Současně to bude po více než desetileté existenci konec obou fondů.

Kancelářské centrum v Nových Butovicích
Zdroj: ČTK/Stoklas Stanislav

Mezi nejzajímavější nemovitosti určené k prodeji ze zmíněných fondů patří Galerie Myšák, kde fond CPDP vlastní lukrativní obchodní a kancelářské plochy a jeho podíl na celém objektu je 68 procent. Jelikož se Galerie Myšák nachází nedaleko Václavského náměstí, je bez pochyb, že toto místo je jedním z nejlukrativnějších v hlavním městě. Navíc se o ní léta mluvilo jako o místě, na němž se neoficiálně projednává velká část pražských zakázek.

Mezi vlastníky luxusních bytů patří totiž známý lobbista Roman Janoušek, bývalý náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek. podnikatel Luděk Sekyra nebo bývalý vydavatel Večerníku Praha Fidelis Schlée.

Na prodej bude dále i sídlo Bankovního institutu ve Stodůlkách nebo kancelářské centrum v Nových Butovicích, za které zřejmě rušené fondy dostanou nejvíce peněz a pozemky v Kladně pro průmyslovou výstavbu. CPDP prodává své nemovitosti již delší dobu. Naposledy to bylo obchodní centrum Oáza Kladno, které nedávno koupil privátní čínský investor.

Nemovitostí na zajímavých adresách se v posledních letech zbavují i další finanční domy v Česku. Například Komerční banka na jaře nabízela k prodeji svoje sídlo Na Příkopech. Banky se totiž zároveň pokouší co nejvíc šetřit náklady - a stahují se do nově vznikajících bankovních center, většinou na okrajích měst.