Cestovky si udrží pojištění, senátoři podpořili změnu novely

Cestovky si udrží pojištění, senátoři podpořili změnu novely (zdroj: ČT24)

Pojišťovny zřejmě nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při odškodnění klientů cestovních kanceláří. Senát dohodu pojišťoven a cestovních kanceláří s ministerstvem pro místní rozvoj zapracoval do novely o cestovním ruchu. Změnu bude muset ještě potvrdit sněmovna a pak prezident.

Kdyby se všechny strany nedohodly na změně, pojišťovny by nemohly v nabízení pojištění pro cestovky pokračovat, jelikož by neměly na zajištění. Podle původní novely totiž měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře bez ohledu na limit pojištění.

Pojišťovny dokonce začaly cestovním kancelářím rozesílat výpovědi smluv o pojištění proti krachu. V závislosti na tom by cestovní kanceláře zase bez povinného pojištění nesměly prodávat zájezdy.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) uvedla, že změna je ústupkem pojišťovnám a že riziko za nesplacené nároky klientů ponese stát. Senátoři z výboru pro veřejnou správu proto podpořili její myšlenku na vytvoření garančního fondu na úhradu nároků nad sjednané limity, do kterého by přispívaly cestovní kanceláře.

Limit pojistného se odvíjí od tržeb cestovní kanceláře

Pojišťovny by podle úpravy měly s cestovními kancelářemi sjednat limit pojistného plnění ve výši minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů. V případě, že tyto tržby mají být nižší než tržby v předchozím roce, by šlo minimálně o 30 procent tržeb v předchozím roce.

Cestovní kanceláře by byly povinny udržovat v průběhu trvání pojištění limit pojistného plnění v takové výši, aby šlo v případě pojistné události uspokojit veškeré nároky jejich zákazníků.

Norma i po úpravách stanoví, že cestovní agentury budou muset u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Cestovní kanceláře budou muset předkládat pojišťovnám před uzavřením smlouvy mimo jiné údaje o hospodaření a počtu zájezdů. Stejně tak je budou muset měsíčně informovat o počtu cestujících a prodaných zájezdů, o celkové ceně prodaných zájezdů nebo o výši záloh a tržeb.