Obchod s Izraelem by měly obohatit vyspělé technologie

Nejen zboží, ale i investice. Ekonomická spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem by se měla soustředit na obory s vysoce vyspělou technologií a s vysokou přidanou hodnotou. Česko může Izraeli nabídnout zkušenosti v biotechnologii a nanotechnologii. Prezident Miloš Zeman to pronesl na úvod podnikatelského fóra.

Jsem přesvědčen, že český průmysl získá nové know how a zároveň reference pro další trhy. Nedá se pak vyloučit spolupráce na třetích trzích.
Tomáš Pojar
viceprezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory

„Jsem spokojen s úrovní ekonomické spolupráce. Ale důležitější je dynamika obchodní výměny nejen zboží, ale i investic. A tam je stagnace. A je paradoxní, že mluvíme o spolupráci mezi zeměmi, které mají více než přátelské vztahy,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Zeman nicméně se svým izraelským protějškem Reuvenem Rivlinem nalezl shodu na neuspokojivém vývoji obchodní výměny. Lidé, kteří organizují ekonomickou spolupráci obou zemí, jsou podle něj někdy „trochu líní“. Přestože je Izrael pro Česko významný obchodní partner, za posledních pět let se samotný objem výměny příliš nezměnil.

I podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého je mezi oběma zeměmi největší prostor pro spolupráci právě ve vědě a inovacích a ve vzdělání. Zeman upozornil například na fakt, že ČR je jedním z hlavních producentů elektronických mikroskopů na světě, což je podle něj dobrý příklad propojení aplikovaného výzkumu a výroby.

Vlády budou obchod podporovat, ČR vyváží do Izraele za skoro 14 miliard

Rivlin upozornil zástupce průmyslu, že iniciativa ohledně dalšího rozvoje spolupráce a obchodu je a měla by být na jejich straně a že vlády ČR a Izraele to budou podporovat. „Obě země mají přibližně stejnou velikost a čelíme podobným výzvám. Spolupracujeme v mnoha oblastech, abychom těmto výzvám čelili,“ uvedl Rivlin.

Izrael patří mezi nejdůležitější ekonomické spojence České republiky. Loni se jednalo o šestý nejvýznamnější mimoevropský exportní trh po Spojených státech, Číně, Japonsku, Austrálii a Spojených arabských emirátech.

Česko vyváží do Izraele hlavně automobily, které tvoří víc jak polovinu českého vývozu. Naše firmy se zajímají také o modernizaci železnic nebo pěstování lékařského konopí. Na vysoce konkurenčním trhu jim pomáhá i dobré jméno České republiky. „Izrael nikdy nezapomněl na dodávky československých zbraní, díky kterým zvítězil ve válce za svou nezávislost. Taky proto je dnes vojenská spolupráce významnou součástí vzájemných vztahů,“ připomíná reportér ČT Jakub Szantó.

Loni české firmy vyvezly do Izraele zboží za 13,7 miliardy korun a opačným směrem šlo zboží za 5,9 miliardy korun. „Naši podnikatelé začínají rozumět tomu, že je Izrael opravdu cenným partnerem pro expanzi na třetí trhy,“ tvrdí prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný.