Registr dopravců nefunguje, jak má. Za chyby v tendru padla pokuta

Ministerstvo dopravy dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu 100 tisíc korun. Chybovalo v tendru na dodávku a zajištění provozu registru dopravců. Ten požaduje Evropská unie a kvůli zpoždění teď hrozí Česku z Bruselu žaloba.

Ministerstvo dopravy podle ÚOHS nepostupovalo transparentně. Chybovalo podle úřadu také tím, že nezaslalo antimonopolnímu úřadu včas kompletní dokumentaci k zakázce. Pokuta je pravomocná. Ministerstvo se sice proti ní odvolalo, ale takzvaný rozklad podalo pozdě.

Ministerstvo v tendru hodnotilo nabídky firem podle ceny. Chtělo vybrat tu nejlevnější. K tomu ale stanovilo navíc několik kritérií, která zvlášť bodovalo. Šlo například o cenu za dodávku systému nebo cenu za měsíc IT podpory systému. Ve výsledku tak vítěz vzešel z bodového hodnocení, nikoli z podané cenové nabídky.

Registr by se měl propojit na evropské úrovni, v ČR je zatím zkušební

Registr podnikatelů v silniční dopravě je nyní pouze ve zkušebním provozu právě kvůli problémům s tendrem. Funkční registr ale požaduje po ČR Evropská unie, aby byl propojený na celoevropské úrovni.

Evropská komise velmi pravděpodobně oznámí, že kvůli několika případům nedostatečného přejímání evropských pravidel, včetně zavedení registru, posílá Českou republiku k Evropskému soudnímu dvoru (ESD).

ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu společnosti ICZ. Celá zakázka nakonec vyšla na zhruba 10 milionů korun včetně DPH, ministerstvu tak hrozila teoreticky až milionová pokuta.

Vydáno pod