Poslanci chtějí vyšším daňovým zvýhodněním motivovat ke spoření na důchod

Události: Zavadil chce více lidí ve třetím pilíři (zdroj: ČT24)

Stát chce zatraktivnit dobrovolné důchodové spoření. To dnes využívají čtyři miliony sedm set tisíc Čechů. Poslanci chtějí zdvojnásobit částku, kterou si lidé můžou odečíst z daní - místo dnešní tisícovky by si mohli snížit daňový základ o dvě. Výhodnější by mělo být důchodové spoření i pro firmy, které přispívají svým zaměstnancům.

Ladislav Cmíral si měsíčně ukládá na důchodové spoření dva tisíce korun. To je maximální částka, kterou dnes stát podporuje. Spořit víc se mu zatím finančně nevyplatí. Právě lidi, kteří uvažují o spoření vyšších částek v penzijních fondech, chtějí politici motivovat. „O případném navýšení měsíční spořicí částky bych uvažoval, záleží ale samozřejmě na konkrétních parametrech návrhu,“ dává najevo svůj názor Cmíral.

Šéf sněmovního Výboru pro sociální politiku Jaroslav Zavadil (ČSSD) navrhl, aby stát zdvojnásobil u dobrovolného penzijního spoření daňovou podporu. „Mezi rokem 2014 a 2015 nám klesá hlavně počet mladých, kteří do toho pilíře nevstupují. To je alarmující,“ varuje Zavadil.

Dnes stát podporuje prvních vložených tisíc korun měsíčně státní podporou 230 korun, druhou tisícovku si mohou lidé odečíst z daní a získají z ní zpět 150 korun. Podle nového návrhu by mohli z daní odečíst i třetí tisícovku.

Podpora důchodového spoření
Zdroj: ČT24

Optimální měsíční vklad na dobrovolné důchodové spoření, který vláda podporuje buď státní podporou, nebo daňovými odpočty, by tak vzrostl z dvou tisíc korun na tři tisícovky. Zaměstnavatelům, kteří spoří na důchod svým zaměstnancům, by pak vzrostla daňově zvýhodněná částka z dvou a půl na víc než čtyři tisíce korun měsíčně.

Optimální vklad na důchodové spoření
Zdroj: ČT24

Návrh podporuje Babiš i Kalousek, proti jsou lidovci

Návrhy podporuje většina koalice i opozice. Podle ministra financí by vyšší podpora dobrovolného spoření částečně mohla nahradit zrušení druhého důchodového pilíře. „Jiná alternativa dneska není. Druhý pilíř se nepovedl, bylo to špatně zpropagováno,“ vysvětlil předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Tohle je podpora dobrovolného připojištění nad rámec povinného pojištění, jistě o tom lze uvažovat, jistě to lze podpořit,“ nebrání se nápadu ani předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Posílení ke vstupu do třetího pilíře je nepochybně racionální úmysl,“ vítá návrh i místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Výhrady ale mají koaliční lidovci. Podle nich je návrh výhodný jen pro lidi s vyššími příjmy. „Jestliže je žena na mateřské, manžel bere průměrnou mzdu nebo podprůměrnou mzdu a dělá za dvanáct hrubého, tak kde seženou tolik peněz?“ ptá se předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Roste ekonomika, zvyšuje se zaměstnanost i platy. Stále více lidí si bude schopno spořit minimálně tisíc až dva tisíce korun. To je důvod mých pozměňovacích návrhů.
Jaroslav Zavadil
předseda sněmovního výboru pro sociální politiku

Návrh na zatraktivnění dobrovolného důchodového spoření už ve sněmovně podpořili členové vlivného rozpočtového výboru. Poslanci by mohli nová pravidla schvalovat na konci října. V platnost by změna mohla vstoupit v roce 2017.