Řecko plní podmínky věřitelů, v rámci záchranného plánu snížilo důchody

Řecký parlament v noci schválil reformy nutné k uskutečnění třetí části záchranného programu. Levicová vláda prosadila opatření zahrnující například snížení důchodů, zvýšení věku odchodu do penze, zpřísnění postihů za daňové úniky nebo liberalizaci trhu s energií.

Absurdní scéna se odehrála v řeckém parlamentu: levicový premiér přesvědčoval pravicovou opozici, aby hlasovala pro úsporná opatření, jež jsou podmínkou věřitelů pro další kolo záchranného programu.

„Není to nic nového a jsou to opravdu nepříjemné věci. Jenže o nich všichni víme, moji kolegové z Nové demokracie, Potami a Pasoku, víme o nich, když jsme pro úspory poprvé hlasovali ještě v srpnu,“ pronesl řecký premiér Alexis Tsipras.

Své oponenty nepřesvědčil, 140 poslanců hlasovalo proti reformám. „Budeme podporovat všechno, co je pro tuto zemi dobré. Ale cokoli jako zvyšování daní, tomu budeme oponovat. Takovým způsobem vám rozhodně nedáme bianco šek k vládnutí,“ vysvětlil Tsiprasovi nesouhlas lídr Nové demokracie Vangelis Meimarakis.

Řecko snížilo důchody a liberalizovalo energetický trh (zdroj: ČT24)

Opozice ale konečné schválení změn nijak neohrozila, ve třísetčlenném parlamentu má totiž vládní koalice levicové Syrizy spolu s nacionalistickými Nezávislými Řeky 155 zákonodárců. „Je to hodně drsné, skutečně je v tomto programu mnoho neoliberálních prvků. Proto musíme balancovat mezi růstovými měřítky a sociálně citlivým přístupem,“ řekl ministr práce, sociálních jistot a solidarity George Katrougalos.

Zda reformace řeckého hospodářství probíhá podle očekávání věřitelů, budou inspektoři Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu a dalších institucí kontrolovat už koncem října. Zhodnotí, nakolik země pokročila při plnění podmínek třetí fáze mezinárodní pomoci.

Atény co nejrychlejší kontrolu svých dosavadních kroků ze strany odborníků zastupujících mezinárodní věřitele potřebují, aby mohly přejít k rekapitalizaci svých bank a zahájit jednání o další pomoci a odpuštění dluhů. Seznam reforem, které musejí uskutečnit, je ale poměrně dlouhý.