Google naskenováním milionů knih neporušil zákon, rozhodl soud v USA

Internetová společnost Google dnes vyhrála dlouholetý spor o skenování knih i u amerického odvolacího soudu. Tříčlenný senát v New Yorku potvrdil, že naskenování milionů knih do elektronické databáze a uvolnění úryvků textů pro internetové vyhledávání neporušuje autorská práva.

Před dvěma roky newyorský soudce odmítl žalobu, v níž cech autorů obvinil Google z toho, že bez svolení tvůrců digitálně zkopíroval miliony knih pro svou elektronickou knihovnu Google Books, čímž je obral o příjmy. Cech autorů se proti rozhodnutí odvolal.

Odvolací soud přijal rozhodnutí první instance, podle něhož naskenování knih a uvolnění úryvků textů představuje „dovolené užití" podle amerického zákona o ochraně autorských práv. Uvedl, že případ „testuje hranice dovoleného užití", jednomyslně ale rozhodl, že jednání firmy je v souladu se zákonem. Odvolací soud už vloni zamítl podobnou žalobu cechu autorů proti skupině univerzit a knihoven, která vybudovala internetovou databázi skenovaných knih.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Carlos Oserio

Google zahájil skenování knih v roce 2004, kdy se dohodl s několika velkými americkými knihovnami na digitalizaci jejich obsahu. V roce 2005 na firmu podala skupina autorů žalobu a po několika letech obě strany dospěly k urovnání, podle něhož měl Google zaplatit autorům celkem 125 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč). Soud ale v roce 2011 vyrovnání odmítl, protože by Googlu dávalo „de facto monopol" na hromadné kopírování knih.

Google odhadl, že kdyby autoři vyhráli, musel by jim zaplatit zhruba tři miliardy dolarů (72 miliard Kč). Cech autorů se na americké firmě domáhal 750 dolarů (asi 18 tisíc Kč) za každou zkopírovanou knihu chráněnou autorským právem.

Vydáno pod