Středoevropský lídr na potravinové doplňky a vitamíny Walmark už není český

Jediným vlastníkem třinecké společnosti Walmark, jež vyrábí potravinové doplňky a vitaminy, se stal fond Mid Europa Partners. Dosud mu patřil poloviční podíl. Fond odkoupil zbývající akcie od zakladatelů firmy, rodiny Walachových. O podpisu smlouvy informoval mluvčí Walmarku Petr Šopík. Obchod ještě musí schválit úřady pro ochranu hospodářské soutěže.

„Společnými silami jsme provedli transformaci Walmarku z nejvýznamnějšího dodavatele potravinových doplňků ve střední a východní Evropě na přední společnost zaměřenou na oblast consumer healthcare v regionu s širokým portfoliem inovativních produktů,“ uvedla Michelle Capiod, která je v Mid Europa zodpovědná za investici do Walmarku. Fond podle ní bude dál podporovat vedení společnosti v uskutečňování úspěšné strategie.

Bratři (zleva) Mariusz, Adam a Valdemar Walachovi ze společnosti Walmark získali ocenění Podnikatel roku 2010
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Jsme založením podnikatelé a jako takoví jsme vždy vítali nové výzvy a příležitosti. Po pětadvaceti letech budování Walmarku jsme se rozhodli zúročit nabyté zkušenosti v nových investičních projektech. Kromě toho se chceme aktivně zapojovat do společensky prospěšných a charitativních projektů,“ uvedl jménem zakladatelů firmy Adam Walach.

Fond Mid Europa Partners je největší investor v oblasti soukromého kapitálu (private equity) zaměřený na region střední Evropy a Turecko. Své činnosti řídí z Londýna, Budapešti, Varšavy a Istanbulu. V uvedeném regionu investuje od roku 1999 a spravuje fondy v hodnotě aktiv přibližně 4,2 miliardy eur (přes 113 miliard korun).