Řetězce preferují levné vepřové z ciziny, českým chovům prasat hrozí zavírání

Meziročně se propadla prodejní cena vepřového masa za kilogram o šest korun. Náklady jsou přitom vyšší, a jelikož obchodní řetězce preferují levné dotované maso z ciziny, čeští chovatelé prasat se bojí zavírání chovů.

Náklady na zajištění kilogramu vepřového jsou pro chovatele prasat zhruba 40 korun, prodává se ale pouze za 38 korun za kilogram. O rok dříve přitom byla prodejní cena ještě 44,4 korun za kilogram. Náklady přitom chovatelům vzrůstají, například na zajištění krmiva. Podle Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě tvoří přibližně 65 procent nákladů na chov.

Obchodní řetězce navíc preferují levné maso z ciziny, které je dotované z národních zdrojů. Jejich výši čeští chovatelé neznají a žádají ministerstvo zemědělství, aby jejich strukturu zjistilo, řekl prezident agrární komory Miroslav Toman. „Analýza se v tuhle chvíli provádí. Jde to velmi pomalu, nicméně se na ní pracuje,“ dodal. Do Česka se nejvíc dováží maso z Německa, dále z Estonska, Polska a Belgie.

Podle ministerstva zemědělství je dostupnost informací velmi nízká. Požádali o spolupráci zastupitelské úřady v zahraničí při sledování národních podpor zemědělcům a do práce zapojili i Ústav zemědělské ekonomiky a informací. Úřad každopádně připravuje další příspěvky na podporu kvalitního života prasat a vyhlášené už jsou také podpory na ozdravování chovů. 

Letos poprvé budou moci chovatelé žádat o náhradu všech nákladů spojených například s dezinfekcí, deratizací, ošetřením vody nebo na laboratorní vyšetření. Loni jim stát dával nazpět 85 procent. Farmáři by také měli dostat zvláštní podporu od Evropské unie na dojnice a prasnice.

Prasat v Česku ubývá

V Česku se přitom chová čím dál míň prasat. Nyní je v chovech 1,45 milionu prasat, před deseti lety šlo podle předsedy svazu Jindřicha Macháčka o dvojnásobek.

„Společně s problémem v chovech skotu či drůbeže nastává útlum celé živočišné výroby, což mimo jiné negativně ovlivňuje zaměstnanost v zemědělství. Vazbu to má přes zapravování hnojiv i na úrodnost půdy a její schopnost zadržovat vláhu,“ uvedl Toman.

Potravinová soběstačnost země v oblasti vepřového činí přibližně 50 procent. „Pokud se něco nestane a naše vládní garnitura nezačne s důslednou pomocí pro chov prasat, dojde k tomu, že české vepřové zmizí,“ řekl Macháček. Spotřebitelé by si podle něj měli vybírat české maso.