Sobotka: Praha by mohla být regionálním centrem čínského finančnictví

Praha by se mohla stát centrem čínských finančních institucí pro střední a východní Evropu, řekl po schůzce s čínským ministrem zahraničí Wangem I český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Je velká šance na to, aby se z Prahy stalo centrum čínských finančních institucí, ze kterého by obsluhovaly země střední a východní Evropy, ale také Evropskou unii,“ prohlásil Sobotka.

Sobotka s Wangem jednali také o listopadové cestě předsedy české vlády do Číny, na kterou chce premiér vzít početnou obchodní delegaci. „Chystám se vzít do Číny velkou obchodní delegaci,“ řekl o svých plánech premiér.

Dodal, že Česká republika má zájem o další přímou leteckou linku do Číny. „Máme zájem o rozvoj letecké dopravy s Čínou. Budeme mluvit o přípravě druhého přímého leteckého spojení,“ sdělil premiér. V září zahájila provoz letecká linka mezi Prahou a Pekingem.

Praha by mohla být centrem čínského finančnictví (zdroj: ČT24)

Do konce letošního roku by v Česku měla začít působit Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně. Sídlit bude v pražském Florentinu a ze začátku bude mít 15 až 20 zaměstnanců.

Sobotka v listopadu zamíří do Pekingu

Podle Sobotky je prostor pro spolupráci s Čínou také v dalších oblastech. Konkrétní dohody, které by se týkaly školství, zdravotnictví i obchodu, by se podle něj mohly podepsat během listopadové návštěvy Číny. Během návštěvy se Sobotka setká v Pekingu s nejvyššími představiteli Čínské lidové republiky. Zúčastní se také konference skupiny 16+1, kterou tvoří země střední a východní Evropy plus Čína.

Prezident Miloš Zeman s Wangem podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka jednali o vybudování nové Hedvábné stezky, při které by se mohly uplatnit i české firmy, které staví železniční tratě. „V rámci vzájemných vztahů existuje obrovský potenciál pro rozvoj obchodu, turistického ruchu, spolupráce v oblasti infrastruktury nebo nových technologií,“ řekl Ovčáček.

Česko-čínské vztahy se zintenzivňují

V posledních měsících se vztahy mezi Čínou a Českem zintenzivňují, a to především kvůli Zemanovi. S prohlubováním kontaktů souhlasí i vláda. Čeští politici bývají často kritizováni za to, že ekonomické záležitosti upřednostňují před ochranou lidských práv. Za jejich porušování je Čína kritizována.

Zeman byl v Číně ve svém funkčním období již dvakrát, naposledy na začátku září, kdy se mimo jiné jako jediný západoevropský vysoký státník zúčastnil vojenské přehlídky na náměstí Tchien-an-men. Při jeho návštěvě byla také oznámena řada čínských investic v Česku.

Dosud nejvýše postaveným čínským politikem, který Česko navštívil, byl v prosinci 2005 a květnu 2009 čínský premiér Wen Ťia-pao. Ministr zahraničí Číny oficiálně Prahu naposledy navštívil v dubnu 2001, kdy jím byl Tchang Ťia-süan. Do Prahy proto za rok přijede i čínský premiér Li Kche-čchiang. Pravděpodobně v první polovině roku navíc Česko na pozvání Zemana navštíví i čínský prezident Si Ťin-pching.