EU dá v příštích dvou letech na výzkum a inovace 16 miliard eur

Celkem 16 miliard eur (434 miliard Kč) plánuje v letech 2016 a 2017 investovat Evropská komise do výzkumu a inovací prostřednictvím programu Horizont 2020. Na tiskové konferenci o tom informoval eurokomisař pro vědu a výzkum Carlos Moedas. Nejméně osm milionů eur má přitom být použito na „výzkum bezpečnosti vnějších hranic EU s cílem odhalit obchodování s lidmi a převaděčství a zabránit jim“.

Celkem 27 milionů eur má být vyčleněno na vývoj nových technologií k předcházení trestným a teroristickým činům, dalších 15 milionů eur pak na výzkum vzniku a dopadů migračních toků v Evropě.

Daleko větší peníze ale mají podle komise mířit do oblastí, jako je modernizace výrobního průmyslu s předpokládanou miliardou eur, ale také automatické řízení (100 milionů eur), internet věcí (139 milionů eur) či oběhové hospodářství (670 milionů eur).

Podporována má být rovněž snaha o lepší integraci dopravních, energetických, datových a dalších sítí v evropských městech (232 milionů eur).

Program financování výzkumu a inovací EU Horizont 2020 odstartoval na počátku roku 2014. Za sedm let má umožnit investice ve výši 77 miliard eur (2,1 bilionu Kč) do výzkumných a inovačních projektů na podporu ekonomické konkurenceschopnosti Evropy.