Největší obchod v dějinách IT: Dell kupuje firmu EMC za 67 miliard dolarů

Akvizice bude mít positivní dopad na českou divizi Dellu (zdroj: ČT24)

Historicky největší obchod v oblasti informačních technologií uzavřou firmy Dell a EMC. Třetí největší světový výrobce počítačů má koupit svého konkurenta, který se zabývá ukládáním a správou dat. Transakce má hodnotu zhruba 67 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč).

„Spojení Dellu a EMC vytváří mocnost v oblasti podnikových řešení,“ uvedl v prohlášení zakladatel a šéf Dellu Michael Dell. Ten bude generálním ředitelem a předsedou správní rady sloučené společnosti. 

Dohoda by měla posílit pozici Dellu mezi firemními klienty. Michael Dell se snaží přeměnit firmu na poskytovatele počítačových služeb pro podniky. K podobnému modelu přistoupili i největší konkurenti Dellu - Hewlett-Packard a IBM.

Podle analytika Petra Hlinomaze je cílem Dellu rozšíření nabídky produktů a získání nového segmentu trhu. Koupí výrobce datových úložišť chce firma čelit klesajícímu trhu s osobními počítači. „Proto asi nepůjde o nějakou redukci českých aktivit, spíš by měla vzrůst orientace na institucionální zákazníky, neboť ti obvykle disponují rozsáhlým množstvím dat - od velkých výrobních firem přes finanční instituce až například k nemocnicím,“ podotkl.

Pro českou divizi to bude znamenat velkou příležitost. My jsme s EMC spolupracovali řadu let, dokonce si troufám tvrdit, že jsme výrazně přispěli k jejímu úspěchu na českém trhu.
Jiří Kysela
generální ředitel Dell Česká republika

Akcionáři EMC obdrží za jednu akcii zhruba 33,15 dolaru, část v hotovosti, část ve zvláštních akciích, které budou navázány na hodnotu softwarové společnosti VMware, kde je EMC většinovým vlastníkem. Celková cena představuje 19procentní prémii k páteční ceně na burze.

EMC
Zdroj: Reuters

Dell jedná o půjčce 40 miliard

Dohodu již schválila správní rada EMC, která hodlá schválení doporučit také svým akcionářům. Obchod by měl být dokončen ve druhém nebo ve třetím čtvrtletí finančního roku Dellu, který skončí v únoru 2017. „Dell má ohledně obchodu jasno. Za poslední dva roky je koupě EMC už druhou velkou investicí. Momentálně má firma vyjednávat s několika bankami o půjčkách ve výši 40 miliard dolarů,“ říká redaktorka ČT Jana Marečková.

„Podle listu Financial Times musí firma Dell počítat s lhůtou 60 dní, během které může společnost EMC kývnout na konkurenční nabídku. Zatím ale není ani tak touha po jiném kupci, jako spíš snaha vyhnout se konfrontaci s investiční skupinou Elliott Management, která má momentálně v EMC velký podíl,“ popisuje detaily obchodu Marečková. Požadavkem Elliott Management bylo, aby EMC oddělila do samostatného subjektu svoji divizi VMware.