Plyn na Ukrajinu už zase teče, ruský Gazprom obnovil dodávky

Gazprom obnovil dodávky plynu na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom obnovila dodávky zemního plynu na Ukrajinu, uvedl v prohlášení její šéf Alexej Miller. Gazprom přestal Ukrajině dodávat plyn začátkem července, protože si ho Kyjev nepředplatil. V září však podepsalo Rusko s Ukrajinou předběžnou dohodu o zimních dodávkách.

Śéf Gazpromu Alexej Miller podle agentur AFP uvedl, že Gazprom od Kyjeva obdržel 234 milionů dolarů (5,6 miliardy korun) v předplatném za plynové dodávky na říjen. Byla by to necelá polovina z celkové částky pět set milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

„Kyjev zatím zaplatil zálohu za říjen. Další platbu ve stejné výši musí uhradit do konce měsíce. Ruská média v této souvislosti připomínají, že Ukrajina měla se splátkami problémy a ani nyní není jasné, z čeho bude další dodávku financovat. Podle některých expertů je ale Ukrajina na případné omezení dodávek připravená, protože v zásobnících má dostatek plynu. Pokud by Kyjev přestal předem platit, dodávky by mohly být ohroženy,“ vysvětluje zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté, protože Rusko anektovalo ukrajinský Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou ohledně plynu měly dopad i na dodávky do Evropy.

Gazprom
Zdroj: Yegor Aleyev/ČTK/ITAR-TASS

Rusko a Ukrajina se v červnu neshodly na ceně za ruský plyn a Ukrajina ho přestala od července odebírat s tím, že ho zatím nepotřebuje. Ministři energetiky obou zemí ale na konci září za pomoci Evropské unie sjednali předběžnou dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu v nadcházejícím zimním období. Dohoda je platná od 1. října do konce března příštího roku.