E15: Policie obvinila z podvodu majitele holdingu Z-Group

Policie obvinila z podvodu se sluneční elektrárnou v Chomutově majitele ocelářského holdingu Z-Group Zdeňka Zemka. Spolu s ním jsou obviněni další tři lidé. Údajně získali neoprávněně licenci na provoz elektrárny na konci roku 2010, a zajistili si tak vyšší výkupní ceny, než kdyby licenci dostali až v dalším roce. Zemek obvinění odmítá. Informuje o tom deník E15.

„Obdržel jsem usnesení o zahájení trestního stíhání. Prý jsem energetický regulační úřad uvedl v omyl při dokončení fotovoltaické elektrárny VZ-SUN, která je umístěná na střeše našich výrobních hal v Chomutově,“ řekl deníku Zemek. Zahájení trestního stíhání čtyř lidí potvrdil také mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej, jména ale neuvedl.

Zemek tvrdí, že pracovníci ERÚ, kteří na konci roku 2010 elektrárnu kontrolovali, nebyli přímo na střeše haly. Z druhé kontroly v poslední den roku pak prý nepořídili žádnou fotodokumentaci. „Kvůli policejnímu šetření nebudeme sdělovat podrobnosti, ale tehdejší pracovníci s oprávněním k vydávání licence se domnívali, že elektrárna splňuje všechny náležitosti potřebné k provozování licencované činnosti,“ sdělil deníku mluvčí energetického úřadu Jiří Chvojka.

Krajský soud v Brně rozhoduje v podobném případu o dalších dvou Zemkových elektrárnách Saša Sun a Zdeněk Sun.

Solární energie
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Počet licencovaných fotovoltaických elektráren v roce 2010 prudce zvýšil, proti předchozímu roku se víc než zdvojnásobil na zhruba 12 900. Od ledna 2011 se garantovaná výkupní cena za solární elektřinu snížila na méně než polovinu, protože stát chtěl zastavit růst výdajů na podporu obnovitelných zdrojů.

Vydáno pod