Česká ekonomika letos poroste rychleji, než se odhadovalo. Podle EY o 4,3 procenta

Česká ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 4,3 procenta. V příštím roce by hrubý domácí produkt měl růst o 2,6 procenta. Ve zveřejněné prognóze to odhaduje poradenská společnost EY (Ernst&Young). Růst nad čtyři procenta letos očekávají i další finanční instituce. Česko by mělo růst rychleji než eurozóna, u které letos EY očekává růst o 1,6 procenta a příští rok o 1,8 procenta.

„Nejrychleji rostoucí složkou HDP budou díky veřejným výdajům investice. Na nárůst spotřeby má pozitivní vliv nižší cena ropy, která posiluje reálné příjmy domácností,“ uvedl vedoucí partner podnikového poradenství a řízení rizik EY Jan Fanta.

Vývoj české ekonomiky budou letos a příští rok podle EY pozitivně ovlivňovat především díky čerpání peněz z EU rostoucí investice, pokles cen ropy, nízká inflace a s tím související růst spotřebitelské poptávky. Zpomalení v příštím roce souvisí především s ukončením čerpání fondů EU z předchozího programovacího období.

Brzdou růstu v letošním roce je čistý dovoz

Letošní rok porostou jak veřejné investice, a to díky většímu čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU a jednorázovému navýšení výdajů na obranu, tak ty soukromé. Ty pravděpodobně vzrostou v souvislosti s poklesem cen ropy a díky trvale nízkým úrokovým sazbám. Podle prognózy by tak v letošním roce investice měly růst více než 4% tempem (oproti 2 % v roce 2014), tedy nejrychleji od dob před globální finanční krizí.

Ekonomika
Zdroj: ČTK/WAVEBREAK

Motorem výrazného růstu spotřeby bude pak nízká inflace, klesající míra nezaměstnanosti (momentálně nejnižší od roku 2009) a rostoucí reálné mzdy. V roce 2015 i 2016 by spotřeba měla v České republice podle předpokladu růst více než 3% tempem, tedy nejrychleji od roku 2007.

Brzdou růstu v letošním roce je naopak čistý dovoz. Přes pokles cen ropy poroste dovoz rychleji než vývoz, a to především kvůli letošnímu rychlému nárůstu investic náročných na dovoz. Čistý dovoz tak bude letos brzdou růstu. „Avšak vzhledem k tomu, že v roce 2015 končí aktuální cyklus čerpání prostředků z fondů EU, investice, a tudíž i dovoz v příštím roce zpomalí a čistý vývoz bude faktorem podporujícím růst,“ konstatuje se v prognóze.

Jak to vidí ostatní

Podobný vývoj hospodářství očekává například i Komerční banka, která prozatím počítá v letošním roce s růstem ekonomiky o 4,5 procenta a příští rok se zpomalením na 2,7 procenta. Tuzemská UniCredit Bank odhaduje letošní růst na 4,1 procenta a příští rok na 2,4 procenta. Ministerstvo financí počítá v červencové prognóze s letošním růstem HDP o 3,9 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Česká národní banka pak v srpnové prognóze odhaduje, že ekonomika letos poroste o 3,8 procenta a příští rok o 2,8 procenta.

Vydáno pod