V Číně vzkvétá domácí výroba piva, tradiční chutě už nestačí

Čínský pivní trh roste (zdroj: ČT24)

Spotřeba jednoho z nejoblíbenějších alkoholických nápojů Číňanů roste. A to i přesto, že se ekonomice nedaří tak jako dřív. Z největšího pivního trhu na světě začínají navíc velkým výrobcům ukrajovat i menší značky nebo minipivovary. Přibývá i domácích sládků - amatérů.

Tradiční značky piva už Číňanům nestačí. Úspěšný byznys si na tom založil i Američan Jacob Wickham. Ve svém minipivovaru na okraji Pekingu učí zájemce, jak si vyrobit pivo podle vlastní chuti - a to jednoduše doma v kuchyni. „Stačí k tomu zařízení, které jsem vyrobil z nádob na vaření zeleniny. Mám všechno potřebné, stejně jako mikropivovary, které se dnes dají koupit,“ vysvětluje majitel mikropivovaru a zakladatel Beijing Homebrewing Society Jacob Wickham.

„Vlastním bar, ale už mě nebaví pivo jen prodávat, chci si ho i vyrábět. Jakmile vypiluji techniku a najdu tu pravou chuť, zadarmo to dám ochutnat svým zákazníkům. Pokud se značka osvědčí, začnu ji i prodávat," konstatuje majitel baru Siao Šuaj.

Pivo v Číně
Zdroj: ČT24

Pekingská asociace domácích výrobců piva odhaduje, že se tomuto koníčku v současnosti věnuje asi dvanáct set Číňanů. Vzhledem k velikosti země je to stále zanedbatelné číslo. Například v Česku je podobných nadšenců zhruba stejný počet. A ve Spojených státech, které jsou v oboru průkopníkem, si svoje pivo uvaří alespoň jednou ročně milion lidí. Podle analytiků ale boom domácího piva v Číně teprve začíná.

„V posledních letech jsme mohli pozorovat velký nárůst zájmu o pivní speciály, které se staly součástí dobré image většiny úspěšných značek. Ale pořád je tady velký prostor pro novinky, trh stále není nasycen,“ říká analytik European Union Small and Medium Enterprises Center Pablo Recio Gracia.

V množství vypitého piva předběhli Číňané Američany už v roce 2002. A největší trh na světě stále roste. Jen mezi lety 2009 a 2014 na něm zdejší i zahraniční výrobci piva vydělali přes 32 miliard dolarů. Svůj export do Číny loni zdvojnásobili i tuzemské pivovary - mezi nimi hlavně Budějovický Budvar a Lobkowicz.

Vydáno pod