Slovensko se vypořádalo s kubánským dluhem. Česku Havana dluží 7 miliard

Slovenský premiér Robert Fico ve čtvrtek v Havaně podepsal dohodu o vypořádání kubánského dluhu. „Slovensko se tak stalo první zemí ve střední Evropě, které se to podařilo,“ oznámil úřad slovenské vlády, nicméně žádné další podrobnosti dohody už nedodal. Z dob Československa má Kuba dluh i vůči Česku – téměř sedm miliard.

Miliardové částky ještě z dob Československa dluží Kuba i Česku, které se při dělení federace podělilo se Slovenskem o pohledávku a dluhy v poměru dvě ku jedné. Vůči Česku kubánský dluh dosahuje téměř sedmi miliard korun. Tato částka ale podle některých informací asi nezahrnuje pohledávky za vojenské dodávky v utajované výši.

První česká delegace

V sobotu má na Kubu odletět první česká podnikatelská mise v novodobé historii, která se připojí k oficiální návštěvě náměstka ministra zahraničí Martina Tlapy. Česko se chce také podle Tlapy s Havanou dohodnout na způsobu splácení kubánského dluhu. Jednou z možností je i kapitalizace dluhu, a to tak, že by se české firmy podílely na projektech na Kubě, čímž by se část dluhu odepsala.

Podle komuniké došlo při Ficově setkání s kubánským vicepremiérem Ricardem Cabrisasem také k podpisu dohod se slovenskými společnostmi SES Tlmače a Eximbanka o energetických projektech na Kubě „v celkové výši do 100 milionů eur“ (asi 2,7 miliardy korun).

Fica na Kubě provázejí ministři financí a zahraničí Peter Kažimír a Miroslav Lajčák i slovenští podnikatelé. Premiéra přijal kubánský prezident Raúl Castro, setkal se také s kardinálem Jaimem Lucasem Ortegou. Zpět na Slovensko se delegace vrací v sobotu.