Německo zaměstnává o statisíce méně uprchlíků, než by mohlo. V cestě stojí zákony

Práceschopných běženců je na území Německa zhruba 310 tisíc, uvedl s odvoláním na informace ministerstva práce deník Passauer Neue Presse. Přitom zaměstnání získalo od začátku letošního roku pouze 17 tisíc uprchlíků. Podle listu jsou hlavní překážkou zákony na ochranu pracovního trhu. Zaměstnavatelé proto žádají o jejich zmírnění.

Německá vláda přitom pokládá zajištění práce pro uprchlíky za klíčový předpoklad pro jejich úspěšnou integraci do společnosti. Spolková agentura práce (BfA) ale letos musela v 9600 případech běžence žádající o práci odmítnout. Háček je totiž v tom, že žadatelé o azyl nesmějí v prvních třech měsících po podání žádosti v Německu pracovat.

V následujících 12 měsících pak sice o práci žádat mohou, ale zaměstnavatelé jim mohou nabídnout volné místo jen tehdy, když se o něj neuchází žádný kandidát z Německa nebo z jiné země Evropské unie.

V souvislosti se současnou uprchlickou vlnou se ale zaměstnavatelské svazy domnívají, že by se měly tyto zákonné lhůty zkrátit. Německo zažívá ekonomický růst a na trhu není dostatek pracovních sil. Nastává tak paradoxní situace, kdy volná pracovní místa jsou, uchazeči z řad uprchlíků taky, firmy ale dál bojují s nedostatkem lidí a běženci zůstávají nezaměstnaní.

Nic ale není černobílé a BfA zároveň upozorňuje na to, že migranti mají někdy problém najít práci i kvůli minimální znalosti němčiny. Další běženci mají zase nedostatečnou kvalifikaci, protože obory, které vystudovali, mají v zemi původu nižší standardy než v Evropské unii a Německo jejich vzdělání nepovažuje za rovnocenné.

„Hanba pro Německo“

Podle vládní prognózy Německo očekává, že do země letos přijde 800 tisíc uprchlíků, podle neoficiálních údajů se ale celkové číslo může vyšplhat až na 1,5 milionu. Příchod běženců vyvolává v německé společnosti napětí a ministr vnitra Thomas de Maiziére uvedl, že od začátku roku zaznamenala policie 490 útoků na ubytovny pro běžence. Ministr to označil za „hanbu pro Německo“.

Z aktuálního průzkumu pro televizi ZDF vyplývá, že Němci mají obavy, že se jejich země nedokáže s příchodem běženců vypořádat. V průzkumu 51 procent lidí uvedlo, že počet uprchlíků v Německu už přesahuje možnosti země. Před dvěma týdny bylo 57 procent dotázaných přesvědčeno, že Německo situaci zvládne.