Kamera ČT u celníků: Jeden den, deset obchodů, sta tisíce korun pokuty

Celní správa se rozhodla být důslednější a přísnější při vymáhání pokut od obchodníků, kteří šidí zákazníky. Nejčastěji jde o přestupky, které už odhalila například Česká obchodní inspekce, policie nebo Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jen během středy se celníkům podařilo vybrat přes 300 tisíc korun.

Česká televize doprovázela celníky po celý jeden den, kdy navštívili zhruba deset provozoven a na pokutách vymohli asi 300 tisíc korun. Šlo tak o jednu z největších akcí letošního roku. Od ledna vybrali přes tři miliony korun, což už nyní v říjnu představuje pětinásobek toho, co na pokutách vybrali loni.

Malý obchod s potravinami v centru Prahy, kde špatně skladovali zboží a prodávali prošlé výrobky, zlatnictví s neplatnými puncovními značkami a prodejce elektroniky, který nedodržuje lhůty u reklamací – i u těchto obchodníků vymáhala Celní správa udělené pokuty.

Obchodníci, kteří se nějak proviní, používají řadu kliček, jak se pokutě vyhnout. „Poslední dobou je takový trend, že ihned po udělení pokuty dochází k přesídlení firmy na smyšlené nebo virtuální adresy,“ popisuje zástupce ředitele Celního úřadu pro hlavní město Prahu Jan Dvořák.

Vydáno pod