Odbory v IGW ukončily stávku. Dohodly se s vedením

Po devíti dnech odbory brněnského strojírenského podniku IG Watteeuw ukončily stávku. Podařilo se jim dohodnout s vedením společnosti na kompromisu stran nové kolektivní smlouvy. Zaměstnanci vstoupili do stávky 29. září, vadily jim dlouhodobě nařizované směny o víkendu. Konec stávky zaměstnanci posvětili hlasováním, ve 14 hodin se vrací do práce.

„Konečně přišel člověk z vedení firmy, který byl ochoten vyslechnout naše připomínky. Není možné, aby jedna strana převálcovala druhou,“ uvedl šéf odborů IGW Zlatomír Vyhňák.

Pracovníci firmy odmítali nařízené mimořádné směny o víkendu a chtěli zvýšit platy o 2,5 procenta. Zvýšení platu společnost v průběhu stávky akceptovala, na pracích o víkendech se ale se zaměstnanci dlouho nedohodla. Z 317 zaměstnanců se do stávky zapojilo 210 lidí.

Redaktorka Barbora Měchurová o konci stávky v IGW (zdroj: ČT24)

Nakonec se podařilo dosáhnout kompromisu: lidé mohou dostat nařízené jen dvě víkendové směny měsíčně, platy se zvýší o dvě procenta. Za přesčasy dostanou zaměstnanci padesátiprocentní příplatek, což je dvojnásobek původní sazby. Peníze původně
dostávali až za rok, nyní bude vyrovnávací období tři měsíce.

Rekordní stávka

Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly šlo zatím o nejdelší stávku v soukromém podniku na území ČR od roku 1989.

Firma během stávky propustila některé zaměstnance, kteří byli ve zkušební době. „Ukazovalo to, že obě strany byly se situací nespokojené. IGW proto ukončila jejich pracovní smlouvu. Toto bohužel také potvrdilo nezodpovědné chování představitelů odborů k jejich vlastním členům, když vtáhli tyto lidi do stávky, aniž by je informovali o jejich chybějící ochraně,“ uvedl ve vyjádření mluvčí společnosti Laurens Sanders.

Stávkující v pondělí podpořil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Důvody, které vedly zaměstnance ke stávce, pokládám za naprosto racionální. Zaměstnanci se brání tomu, aby byla nařizována práce o víkendu způsobem a v tempu, který je nepřijatelný a podle mého názoru může odporovat zákoníku práce,“ řekl premiér.