Růst průmyslu v Česku v srpnu zrychlil na 6,3 procenta

Průmyslová výroba v Česku v srpnu zrychlila meziroční růst na 6,3 procenta, když v červenci vzrostla o 4,6 procenta. Tahounem nadále zůstala auta. V srpnu se také zároveň proti červenci zrychlil nárůst nových zakázek, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Na číslech zatím není podle analytiků vidět problém s naftovými motory u některých osobních automobilů.

Vedle výroby aut k růstu průmyslu přispěly i produkce pryže, plastů a kovových konstrukcí. Výroba naopak klesla v chemickém průmyslu, v tisku a rozmnožování nahraných nosičů, výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů. Ve srovnání s předchozím měsícem však byla průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů nižší o 4,3 procenta.

Hodnota nových zakázek pak meziročně vzrostla o 7,9 procenta, v červenci se zvýšila o 2,2 procenta. Růst tržeb v srpnu zpomalil z červencových 2,8 procenta na 0,9 procenta.

Podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče není zřejmé, nakolik se ve statistice projevila nepříznivá sezónnost, například podnikové dovolené v automobilkách, a nakolik může jít o nový trend zpomalení tempa růstu výroby. Jsou zde totiž známky zpomalování růstu rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou. Pokud by tento nepříznivý trend měl trvat delší dobu, musel by se projevit na průmyslové aktivitě a exportech z Evropy obecně, včetně českého průmyslu a exportů, podotkl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Analytik ČSOB Petr Dufek míní, že vývoj průmyslu v srpnu charakterizuje velmi solidní růst a stále více zakázek. Ty podle něj naznačují, že se průmyslu bude dařit i v následujícím půlroce. Na číslech zatím není vidět problém s naftovými motory u některých osobních automobilů, upozornil. „Nepředpokládám však, že by tato záležitost nějak dramaticky zasáhla tuzemský průmysl, nebo dokonce ekonomický růst Česka v letošním roce,“ dodal.  

Před zpomalováním růstu totiž již varovali analytici Bank of America. Skandál kolem VW zasáhne podle nich ve střední a východní Evropě ze všech nejvíce právě českou a maďarskou ekonomiku. Hospodářský růst by se pak mohl v nejhorším případě snížit o jeden až jeden a půl procentního bodu. Růstové tempo 2,8 procenta, které pro příští rok odhaduje Česká národní banka, by se tak mohlo zpomalit až na 1,3 procenta.

Ekonom: Kauza VW bude mít na českou ekonomiku jen minimální vliv (zdroj: ČT24)

Přibylo nových zakázek ze zahraničí

Zrychlení růstu hodnoty nových zakázek bylo dáno především vyšším počtem nových zakázek ze zahraničí, vzrostly o 12,5 procenta. Tuzemské nové zakázky naopak klesly o 0,7 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o 6,6 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, klesly o 5,3 procenta.

Zároveň také podniky s 50 a více zaměstnanci v srpnu oproti loňsku zvýšily počet pracovníků o 3,2 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 2,5 procenta na 26 759 korun.

Tržby meziročně rostly, jen prodej bot a oděvů výrazněji v srpnu klesl

Tržby v maloobchodě bez aut v srpnu meziročně vzrostly o 3,3 procenta, v červenci to bylo o 5,5 procenta. Růst tržeb přitom zaznamenaly všechny hlavní skupiny sortimentu, výrazněji klesl jen prodej oděvů a obuvi, a to o 10,1 procenta. Podle statistiků byl tento pokles ovlivněn vysokou srovnávací základnou loňského roku. Nižší tržby vykázaly i specializované prodejny potravin, konkrétně o 1,1 procenta.

Nejvyšší růst tržeb oproti loňsku zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 10,2 procenta. U farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží vzrostly tržby o 5,1 procenta, prodej počítačového a komunikačního zařízení se zvýšil o pět procent. Tržby za prodej výrobků pro sport, kulturu a rekreaci se zvedly o 4,8 procenta a potravin v nespecializovaných prodejnách o 4,7 procenta.

V porovnání se srpnem minulého roku se tržby za prodej a opravy motorových vozidel zvýšily o 7,3 procenta. Za opravy vzrostly o 7,9 procenta a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 7,2 procenta. Prodej potřeb pro domácnost pak meziročně stagnoval.

To hlavní období, kdy obchodníci můžou ukázat celkově pozitivní rok, teprve přichází. Na konci roku může nastat dramatický zvrat, jak pozitivní, tak ale i negativní.
Pavel Mikoška
viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Přesto byl srpnový růst tržeb obchodníků nejnižší od loňského listopadu a analytiky mírně zklamal. Například hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek si ale myslí, že srpnové zpomalení bylo zřejmě jednorázovým výkyvem. „Příjmová situace domácností postačuje k tomu, aby se ve zbylých měsících roku vrátila dynamika maloobchodu k meziročním pěti procentům,“ dodal. Podobně na další vývoj tržeb pohlíží i Jáč. Podle něj se totiž situace na trhu práce zlepšuje včetně průměrných mezd, maloobchodní tržby by proto měly pokračovat v solidním růstu.

Stavebnictví v srpnu zpomalilo růst

Růst stavební produkce v srpnu zpomalil, meziročně však stavebnictví stouplo o 4,7 procenta po červencovém růstu o 12,3 procenta. Táhly ho zejména inženýrské stavby, které nahradily výpadek v pozemním stavitelství. Ubylo také vydaných stavebních povolení a dokončených bytů, naproti tomu se začalo stavět víc bytů než před rokem.

Stavebnictví
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Po očištění od sezonních vlivů stavitelství meziměsíčně kleslo o 3,6 procenta. Výsledky zůstaly podle Lukáše Hendrycha z poradenské sítě BDO za očekáváním, meziroční růst stavební produkce je za letošní rok nejslabší. „Tradičním tahounem zůstávají investice státu, které pozitivně ovlivňují výsledné statistiky a které kompenzují stagnující pozemní stavitelství,“ uvedl. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o dvě procenta, naopak u inženýrských staveb vzrostla o 18,3 procenta.

"Stavebnictví se stále nachází hluboko pod svojí předkrizovou úrovní z roku 2008. Z těchto úrovní mu v posledních měsících vehementně pomáhá dočerpávání eurofondů. Prostředky z eurofondů míří zhusta do inženýrského stavitelství. Naopak pozemní stavitelství je stále bezkrevné," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. 

O 31,9 procenta se zvýšil meziročně počet bytů, které se začaly stavět. Bylo jich 2416. Vedle toho bylo dokončeno 2091 bytů, tedy o 12,3 procenta méně než před rokem.

Stavebnictví
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Maudib

Pokles pozemního stavitelství je podle analytika Komerční banky Marka Dřímala způsoben rozmachem infrastrukturních staveb, které zřejmě odčerpávají kapacity celého odvětví. „Pozemní stavitelství totiž začalo ožívat dříve než inženýrské stavby, proto zřejmě dochází i k rychlejšímu vyčerpání jeho růstu,“ uvedl.

Počet stavebních povolení, která úřady vydaly, klesl o 1,6 procenta na 7069, orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25,7 miliardy korun. Ve srovnání se srpnem 2014 tak byla o 14,3 procenta vyšší.