V Ostravě zřejmě vyroste nová ocelárna ArcelorMittal

Skupina ArcelorMittal v Ostravě zřejmě postaví novou ocelárnu, píší Hospodářské noviny. Podle deníku bude schopna vyrábět ocel jak z železné rudy, tak ze šrotu. Tato technologie umožňuje snížit náklady na výrobu. O investici teď probíhají diskuse s českou vládou.

Rodina britských ocelářů indického původu Mittal chtěla postavit novou ocelárnu už v roce 2010. Přišla ale finanční krize, která konkrétně na ocelářský průmysl dopadla velmi těžce, a investice byla odsunuta.

Chceme v Ostravě postavit novou ocelárnu, která bude využívat moderních technologií. Očekáváme, že investici oznámíme příští rok.
Aditya Mittal
finanční ředitel skupiny a šéf jejích evropských aktivit

ArcelorMittal Ostrava už teď patří k největším hutním firmám v Česku, i s dceřinými společnostmi zaměstnává 7500 lidí. Její loňský čistý zisk činil necelé dvě miliardy korun.

Konec vítkovické ocelárny

Jiná ostravská ocelárna, tentokrát patřící společnosti Vítkovice Steel, ukončila na konci září svůj provoz. Do konce roku tak zanikne přes tři sta pracovních míst. Hutní firma Vítkovice Steel, která se specializuje na výrobu válcovaných výrobků z oceli, má v Ostravě ještě válcovnu a výrobnu výpalků, kde pracuje kolem sedmi set zaměstnanců. Ty zůstávají v provozu.

Majitelé vítkovické ocelárny rozhodli o jejím uzavření letos v únoru, když odmítli zásadní investici do takzvaného sekundárního odprášení konvertorové haly, bez které jí právě na konci září vyprší povolení. „Pro mnohé je to smutné loučení. Jsou tady případy, kdy v této ocelárně pracoval z jedné rodiny otec, syn i vnuk,“ uvedl předseda odborů Vítkovice Steel Zdeněk Kološ.