Tsipras: Bez oddlužení to nepůjde

Oddlužení Řecka je naprosto nezbytné, pokud se má krizí zasažená země vrátit k růstu a získat přístup na finanční trhy v první polovině roku 2017 – alespoň tak to vidí řecký premiér Alexis Tsipras, který v řeckém parlamentu představil čtyřletý program vlády. Upozornil zároveň, že kabinet má konkrétní návrh na restrukturalizaci dluhu a chce jej projednat s mezinárodními věřiteli.

Plán zahrnuje prodloužení splatnosti úvěrů, nižší úrokové sazby, stejně jako prodlouženou lhůtu odkladu pro splacení záchranných půjček. Tsipras také uvedl, že úspěšné dokončení prvního přezkumu dopadů a realizace kroků spojených s mezinárodní finanční pomocí představuje pro vládu nejvyšší prioritu. Rovněž řekl, že rekapitalizace řeckých bank do konce roku představuje poslední šanci na konsolidaci churavějícího bankovního sektoru Řecka.

Primární přebytky a drobné deficity už byly naplánovány ještě před volbami. Koneckonců je to už třetí rok, kdy Řecko v primárním přebytku je. Teď se to bohužel trochu zastaví. Zpomalí to celou ekonomiku. Nicméně i tohle je už naplánováno.
Yiannis Koreček
odborník na Řecko

Vládu sestavovala Tsiprasova levicová strana Syriza, jako vítěz letos již druhých předčasných voleb, a nacionalisté ze strany Nezávislí Řekové. Ministrem financí zůstal Euklidis Tsakalotos, který se podílel na přípravě letošní nové finanční dohody s mezinárodními věřiteli. Očekává se, že Řecko bude muset podniknout další tvrdá úsporná opatření.

Koreček: Přebytky a deficity byly naplánovány ještě před volbami (zdroj: ČT24)

Jaké jsou konkrétní body Tsiprasova programu, zatím není jisté, velký manévrovací prostor ale vláda nemá. „Bude to jen plnění. Bude jen minimální obstrukční prostor, jakým způsobem narušit to, co ta vláda musí splnit. Neočekávám, že bychom mohli vidět něco jako nějakou tvořivou politiku. Bude to zkrátka jen jízda po předem vytyčených kolejích,“ uvedl odborník na Řecko Yiannis Koreček.

Řecko už najelo na věřitelské reformy

Tsipras ještě v létě, když vedl předchozí vládu, přistoupil na požadavky věřitelů, a Řecko tak začalo postupně zavádět potřebné reformy. V polovině července například poskočily sazby DPH z 13 na 23 procent.

Zvýšená sazba DPH tak platí například ve všech barech a tavernách u podávaných jídel a nápojů. Vztahuje se ale i na všechny zpracované potraviny. Platí tedy například pro maso, ryby, kávu, čaj nebo šťávy. Stejně tak podražily vejce nebo mléčné výrobky jako zmrzlina a jogurt. Dražší je i veřejná doprava, hnojiva, prezervativy nebo toaletní papír.

Řecká krize
Zdroj: Reuters

Sazba 13 procent zůstala u základních potravin, energií, vody a ubytování. V případě hotelů nastane růst z 6,5 na oněch 13 procent DPH v nejbližší době. Brzy také skončí sleva na DPH, kterou uplatňují oblíbené řecké turistické ostrovy – vztahovat se bude jen na ty nejodlehlejší.

V druhém balíku reforem pak Řekové upravili státní správu, odklepli zrychlení soudních řízení a nová pravidla pro ozdravení bank. Velmi diskutované téma o reformě penzijního systému a o zrušení daňového zvýhodnění pro řecké zemědělce Tsiprase a jeho kabinet teprve čeká.