O třetinu nižší sklizeň chmele by neměla ovlivnit ceny piva

Letošní rok není prvním, kdy musejí chmelaři sčítat ztráty. Už třetí rok v řadě je pro pěstitele chmele nepříznivý a kvůli počasí letos bojují s extrémními ztrátami. Úroda chmele by měla být meziročně o 35 procent nižší. Pivovary nicméně neočekávají, že by se zdražovalo samotné pivo. Zatímco jeho export roste, domácí spotřeba se snižuje.

Nedostatek vody, tropické letní teploty v létě a výkyvy počasí působily škody mezi pěstiteli zeleniny i ovoce. Došlo ale i na chmelaře. Svaz pěstitelů chmele odhaduje produkci až o 35 procent nižší než loni. Navíc letošní chmel zřejmě nebude podle předběžných měření tak kvalitní. Neúroda chmele zároveň není jenom problémem České republiky, ale týká se třeba i sousedního Německa.

„Vyvolává to velice napjatou situaci na trhu s chmelem. Odráží se to v tom, že rostou ceny. Jestliže tuna chmele stála řádově tři sta tisíc, tak teď není žádný problém zavadit o nabídky nad pět set až šest set tisíc za tunu. Někdy skoro až milion,“ uvedl generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Pěstitelé se musí připravit na propady tržeb. „Letošní výpadek za celou republiku, který se bude pohybovat od 300 do 350 milionů korun, se může promítnout do hospodářství některých jednotlivých pěstitelů,“ zmínil předseda svazu Luboš Hejda.

Vývoj sklizně chmele
Zdroj: ČT24

Kdo si nenasmlouval chmel, může vyjít naprázdno

Společnosti, které budou chtít nakupovat chmel na volném trhu a nenasmlouvaly si dodávky dopředu, budou v těžké situaci, jelikož chmel neseženou. „Žádné zásoby z minula nemáme. Od konce srpna se už sklady začínají naplňovat letošní sklizní, ale rozhodně se nenaplní tak, jak bychom si představovali,“ upozornil prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavel Šponer. „Problém může být u těch pivovarů, které chtějí nakupovat nejlevnější chmel na trhu,“ dodal prezident Agrární komory Miroslav Toman.

Nedostatek chmele tak některé pivovary pocítí, ale většina má na dodávky uzavřené dlouhodobé kontrakty. Letošní horší sklizeň by se tak celkově neměla promítnout do ceny piva. „V tuto chvíli nemáme žádné informace o tom, že by se hýbalo s cenou nahoru ani dolů,“ řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Boček je ve svém vyjádření rezervovanější. „Když se našemu dodavateli neurodí, tak sháníme zdroje chmele. Uvidíme, ještě nemáme tato jednání dotažená do konce, tudíž to zatím nepromítáme do ceny. Mohl bych to zodpovědět na přelomu roku 2015 a 2016,“ zmínil.

Sběr chmele
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Domácí spotřeba piva klesá, roste vývoz

V loňském roce vyprodukovaly české pivovary bezmála dvacet milionů hektolitrů piva, přičemž spotřeba přesáhla šestnáct milionů hektolitrů. Český svaz pivovarů a sladoven zveřejnil dosavadní výsledky za letošní rok, podle kterých spotřeba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Situaci zlepšuje export, který vzrostl o osm procent.

České pivo má ve světě renomé. „Pokud cestujeme s českým pivem po světě, tak vždycky když se bavíte s obchodníky s pivem, řeknou, že chtějí nějaké německé, české a asijské pivo. Tím pádem české pivo skutečně patří k fenoménům, především pro svoji pitelnost a originalitu,“ přiblížil šéf Budějovického Budvaru. Vývoz ale jen těsně nahrazuje domácí propad. Vyvezlo se o 190 tisíc hektolitrů piva více, naopak domácí zákazníci vypili o 185 tisíc hektolitrů méně.

Budějovický Budvar zatím ale předpokládá, že jejich hospodářské výsledky budou nakonec lepší než loni. „K září to vypadá, že celkový objem prodejů se zvýšil o osm procent, export o sedm a půl a tuzemský prodej o devět procent,“ upřesnil Boček.

Podle svazu se každopádně stále nepodařilo zvrátit trend odlivu hostů z restaurací, kteří raději pijí lahvové pivo doma. Spotřeba v přímém prodeji v gastronomii zůstává stejně jako loni na 41 procentech. Svaz se snaží Čechy do restaurací a hospod přitáhnout také akcí Dny českého piva.