HTC ruší plány, tisíc nových pracovních míst Brnu nepřinese

Evropské servisní středisko mobilních telefonů HTC v Brně nebude. Tchajwanská firma oznámila, že ruší plány na zřízení centra.

HTC provedlo revizi partnerských autorizovaných servisů v Evropě a zjistilo, že centralizované servisní pracoviště už není potřeba. Společnost HTC přitom do Brna slibovala až tisíc pracovních míst a přínos pro ekonomiku v hodnotě miliardy korun.

„Cílem brněnského servisního střediska bylo zvýšení efektivity provozu, snížení provozních nákladů a urychlení procesu oprav. Těchto cílů se však podařilo dosáhnout intenzivní spoluprací se sítí servisních partnerů HTC. Z těchto důvodů se společnost HTC rozhodla ukončit projekt českého servisního střediska,“ uvedla firma.

Už koncem srpna některé kroky naznačovaly, že to s velkou investicí na Moravě nevypadá dobře. HTC ani neuzavřela nájemní smlouvu s developerem CTP Invest. Desítky lidí, které v Brně na začátku léta firma zaměstnala, pak dostaly od září výpověď. Během léta navíc byli na nucené dovolené. Jedna z personálních agentur potvrdila, že má lidi původně určené pro HTC nasazené na jinou práci. Už v polovině června přitom prošli školeními, kvůli nimž přijeli manažeři až z Tchaj-wanu.

Špatné hospodářské výsledky zastavily přípravy

Firma plánovala zřídit v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa své vůbec první servisní centrum v Evropě. Provoz chtěli zřídit rychle, zvolili si tak již existující prázdnou halu v areálu. Měla se zde opravovat velká část chytrých telefonů této značky z celého kontinentu.

Společnost se rozhodovala mezi Polskem a Českem, a jednání o místo v tuzemsku probíhalo několik měsíců. Otevřít se mělo už v červnu. Jen v letošním roce měla poskytnout práci zhruba třem stovkám lidí. Česká vláda také narychlo řešila dva problémy - aby zamezila dvojímu zdanění mezi Českou republikou a Tchaj-wanem a připravila výjimku pro tchajwanské řidičské průkazy, které u nás neplatí.

HTC
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Za utlumením aktivit firmy zřejmě stojí špatné ekonomické výsledky z posledních měsíců. Ve druhém čtvrtletí firma zaznamenala pokles příjmů okolo 30 procent. Hospodářský výsledek se odrazil i na hodnotě akcií firmy. Na horších ekonomických výsledcích se podepsala především uvadající poptávka po dražších telefonech, na které se HTC zaměřuje.

Firma v polovině srpna oznámila, že hodlá globálně snížit svou celkovou pracovní sílu zhruba o 15 procent a provozní výdaje o více než třetinu.