S automobilkou TPCA bude sousedit další japonský investor

Prostřednictvím dvou nových velkých investic by měly do Česka přijít až tři miliardy korun. Do Mošnova v Moravskoslezském kraji míří zatím neznámý evropský investor, v Ovčárech u Kolína se pak usadí další japonský kapitál. Celkem vzniknou pracovní místa pro zhruba čtyři sta lidí.

Japonsko se řadí mezi nejvýraznější zahraniční investory. Po Německu dokonce představuje druhého největšího investora v historii Česka. V Ovčárech u Kolína nyní vyroste závod výrobce rozvodových řetězů do motorů. Investici České televizi potvrdila přímo firma Tsubakimoto.

V průmyslové zóně Ovčáry zbývá sedmdesát hektarů volných pozemků. Čtyři z nich ale záhy obsadí Tsubakimoto. S výstavbou nové továrny počítá firma na jaro příštího roku. S výrobou by pak mohla začít už o rok později.

Investiční plán by mohl pomoci snižovat nezaměstnanost, která v blízkém Kolíně zůstává stále poměrně vysoká – nad republikovým průměrem. Podle starosty Víta Rakušana v první fázi najde práci okolo čtyřiceti lidí, posléze by se měli dostat zhruba k osmdesáti místům.

Tsubakimoto míří ke Kolínu, přinese pracovní místa (zdroj: ČT24)

Ke Kolínu míří už čtvrtá japonská firma

V zóně u Kolína už teď působí tři firmy s japonskými majiteli. „Investor preferuje lokalitu, kde už má investice ze stejné země, protože se může zeptat na zkušenosti,“ zmínil ředitel CzechInvestu Karel Kučera. 

Největším podnikem v Ovčárech je automobilka TPCA, kterou částečně vlastní Toyota, jež je zároveň velkým odběratelem komponentů firmy Tsubakimoto. „Společnost je dost zatížena objednávkami a naše podnikání rozšiřujeme. Potřebujeme se dostat do střední Evropy, kde máme většinu zákazníků,“ prohlásil ředitel Tsubakimoto UK Bart Mellink.

S dalšími potenciálními investory jedná CzechInvest. Do kolínské zóny by mohla zamířit ještě jedna japonská firma z automobilového průmyslu, přičemž jasno by o tom mělo být do konce roku. CzechInvest od roku 1993 zprostředkoval japonské investice za 118 miliard korun. Zaměstnání tak našlo přes 28 tisíc lidí.

Investice na severu Moravy

Další pracovní místa by měla přinést i investice v Moravskoslezském kraji, který má dost problémů s vysokou nezaměstnaností. V průmyslové zóně Mošnov se usadí výrobce z leteckého průmyslu.

„Jde o místa s vysokou náročností na technickou kvalifikaci, protože se jedná o výrobky s vysokou přidanou hodnotou,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD. Uzavření smlouvy podle něj nic nebrání, zbývá jen dořešit drobné technické záležitosti.

Čím větší konkurenceschopnost, tím více investorů

Česko letos v makroekonomické konkurenceschopnosti států obsadila 31. pozici ze 140 srovnávaných ekonomik. V meziročním srovnání jde o posun o šest příček vzhůru.  „To zvyšuje šanci, že získáme přímé zahraniční investory,“ uvedl k tomu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). 

Je u nás nesmírně daleko od toho teoretického, akademického bádání ke komercionalizaci těch zjištěných faktů.
Radek Špicar
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Celkem u deseti pilířů z 12 vykázala letos ČR lepší výsledek než v loňském roce. Na posunu se proporcionálně nejvíce podílela technologická připravenost (25 procent), makroekonomické prostředí (19 procent) a inovace (12 procent). Zhoršení se týkalo pouze infrastruktury a kritéria velikosti trhu.

V konkurenceschopnosti jsme si polepšili, pořád je ale co dohánět (zdroj: ČT24)

Lepších výsledků Česko dosahuje pouze u makroekonomické stability a finančních trhů. Konkrétní slabiny české ekonomiky v nejdůležitějších pilířích tkví v inovacích v množství patentových žádostí, dostupnosti vědců a inženýrů a spolupráci universit a průmyslu na výzkumu a vývoji. U institucí je největším problémem nedostatečně etické chování firem, následované ochranou vlastnických práv, zaujatostí rozhodování vládních úředníků a zneužíváním veřejných financí.

Vydáno pod