Většinu Baumaxů převezme polský hobbymarket

Mezi řadu německých a českých hobbymarketů na českém území vstupuje polský investor. Osmnáct prodejen Baumax převezme řetězec Merkury Market. Zbytek by měl získat OBI. Baumax totiž odchází z Česka po pěti letech ve ztrátě.

Převzetím už se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vede ale pouze zjednodušené řízení a rozhodnout o povolení spojení firem by měl do konce října. Správní řízení zahájil úřad v pondělí, když obdržel návrh nově založené společnosti BM Česko, kterou vlastní polský kapitál. Firma je součástí podnikatelské skupiny Merkury Market, která vznikla v roce 1991 a operuje nejen v Polsku, ale i na Slovensku.

Značka Baumax by měla z Česka zmizet na konci listopadu. Rakouská centrála v polovině září uvedla, že její české obchody převezmou dva investoři. Tím druhým by mohl být konkurenční německý řetězec obchodů pro kutily OBI. Ten uvedl, že hodlá převzít zhruba dvě třetiny ze 105 prodejen rakouského konkurenta Baumax v Rakousku, Česku, na Slovensku a ve Slovinsku. V České republice by mělo jít o šest provozoven.

Baumax zkoušel nové trhy na východě, ztráty byly příliš velké

Baumax už několik let čelí ztrátám. Firmu vyčerpala hlavně expanze do východní Evropy. Postupně se tak začala zase stahovat, a to z Rumunska, Bulharska, Chorvatska, Turecka a Maďarska. V Česku Baumax prohloubil ztrátu v loňském roce na 562 milionů korun ze 471 milionů v roce 2013. Firma zde byla ve ztrátě pět let po sobě. Na Slovensku podnik meziročně prohloubil ztrátu dokonce na 7,84 milionu eur z 0,6 milionu eur.

Pobočky Baumaxu v Brně, Jihlavě, Liberci, Ostravě-Rudné, Přerově a ve Zlíně zůstanou pod nynější značkou otevřeny do konce října, už ale neposkytují služby, jako jsou půjčovna nářadí, montážní servis či míchání barev. Zbývající obchody setrvají do konce listopadu. Reklamace zboží mohou zákazníci řešit do těchto termínů.

  • Mountfield – český řetězec, v Česku provozuje 56 obchodů, další má na Slovensku
  • OBI – německý řetězec, v Česku disponuje 29 obchody, působí ve dvanácti evropských zemích
  • Globus Baumarkt – německý řetězec, v Česku provozuje 15 hypermarketů spolu s hobbymarketem a tři samostatné provozovny Baumarkt
  • Hornbach – německý řetězec, v Česku provozuje devět prodejen, působí v devíti evropských zemích
  • Bauhaus – německý řetězec, v Česku provozuje osm prodejen, celkem působí v 19 evropských zemích
  • Uni Hobby - český řetězec, v Česku provozuje osm obchodů