Podnikatelé by lidi z byznysu rádi viděli v politice, moc se jim ale nechce

Omezení státních výdajů a snížení zadluženosti země by jako úkol pro vládu vytyčila více než polovina oslovených podnikatelů. Ani oni sami by si totiž nemohli dovolit nevyrovnané hospodaření. V politice by tak zároveň rádi viděli více lidí z byznysu, i když sami neprojevují velkou ochotu jít do voleb. Společnost EY se ptala mezi osmi sty živnostníky nominovanými v minulých letech v anketě Podnikatel roku.

Dvě třetiny podnikatelů si myslí, že by pomohlo, kdyby politici stát řídili jako firmu. Do politiky šlo s tímto mottem i hnutí ANO Andreje Babiše, který se následně stal ministrem financí. „Řídím ministerstvo jako firmu, stát jako firma se nedá řídit,“ prohlásil Babiš s tím, že pokud by byla většinová vláda, tak by někdo řídil i vládu. „V koaliční spolupráci je to spíš takové moderování,“ dodal.

Ať už vládnutí, nebo moderování - pro podnikatele to velké lákadlo není. Myslí si sice, že lidé z byznysu by se měli angažovat v politice, politickou aktivitu plánují však jen tři procenta z nich. „Myslím, že to musí být hrozně frustrující záležitost,“ zdůvodňuje vedoucí partnerka EY Magdalena Souček. Jako podnikatelé si jsou totiž vědomi zodpovědnosti za podnik a činí vlastní rozhodnutí. V politice to tak podle ní nejde kvůli diskusím s mnoha politickými stranami nebo kvůli velké míře populismu.

Kdyby ale měli vstoupit do státní sféry, podle zástupkyně EY by si za svými rozhodnutími stáli. Přinesli by své vůdcovské schopnosti, zodpovědnost za výsledky a kontrolu nákladů. Souček tvrdí, že je spousta podnikatelů starší generace pyšná už na to, že dokázala svou firmu postavit na nohy bez úvěru. V současné době to ale podle ní není optimální řešení. „Přece jen je ekonomický úvěr páka, takže u mladších generací se už odmítavý názor trochu rozmělňuje. Nicméně přístup podnikatelů k zadlužování je velmi zodpovědný,“ dodala.

Souček: Do politiky se podnikatelům nechce, chtějí se rozhodovat sami (zdroj: ČT24)

Boj se zadlužením doprovázený výstavbou silnic

Z dotazování mezi podnikateli vyplynul přehled priorit, kterým by vláda v příštích dvou letech měla věnovat pozornost. Nepřekvapí proto, že padesát šest procent podnikatelů uvedlo, že by politici měli omezovat výdaje státního rozpočtu, a tak i snižovat schodek rozpočtu. „Jako podnikatelé a jako firma si rozhodně nemůžeme dovolit žádný deficit a musíme s našimi prostředky hospodařit nejlépe, jak můžeme,“ uvedla spolumajitelka firmy Kama Klára Pertlová.

Úplné zastavení investic si ale podnikatelé nepředstavují. Necelá polovina z nich totiž také uvedla, že očekává výstavbu a opravu dopravní infrastruktury. Mezi priority se dostalo také omezení korupce, provedení důchodové reformy a lepší výběr daní. Zatímco daně chce vláda disciplinovat například zavedením elektronické evidence tržeb, penze zatím poznamenalo hlavně zrušení druhého důchodového pilíře.

Podnikatelská očekávání vůči vládě
Zdroj: ČT24

Středočeská firma Baest pak zdůrazňuje i potřebu reformy školství. „Bojujeme s tím, že je tady nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Je tady velmi nevýhodná demografická křivka,“ zmínil ředitel společnosti František Kulovaný ml. s tím, že technické školství je velmi poškozeno nedostatkem uchazečů.