Dělníci v Brně stávkují, nechtějí nařízenou práci o víkendech

Výrobce převodovek IG Watteeuw musel v úterý v brněnském závodě zařadit pomyslný neutrál. Zaměstnanci firmy vstoupili do stávky, dělníkům vadí zejména nařizovaná práce o víkendech. Výroba celý den stála, asi 150 lidí se sešlo na protestním mítinku před továrnou. Stávka je zatím časově neomezená, podle odborářů může trvat i týdny. Ukončit ji chtějí, až se podaří najít dohodu s vedením firmy.

„Firma nařizovala lidem práci v sobotu a v neděli. Z pětidenního pracovního týdne udělali šestidenní, ale mzdu za přesčasy dostali lidé až za rok,“ stěžoval si odborový předák Zlatomír Vyhňák.

Podle odborářů brněnská továrna na výrobu převodovek do vlaků nestíhá plnit zakázky. Protože funguje na třísměnný provoz, začala kapacity navyšovat prací o víkendu. Ta prý zaměstnancům a priori nevadí. Nesouhlasí ale se způsobem, jakým jim byly směny nařízené, ani s tím, jak je víkendová práce placená.

Odborový předák IGW Zlatomír Vyhňák o stávce (zdroj: ČT24)

„Vycházíme zaměstnavateli vstříc a on na nás doslova kašle. Řekli mi, že půjdu v sobotu do práce, a musel jsem jít. Člověk nemůže odmítnout. Nelíbí se ti to? Můžeš jít,“ řekl účastník stávky Roman Brezina. Celkem ve firmě pracují zhruba tři stovky lidí, pro stávku jich hlasovalo 210.

Stávka stojí firmu miliony

Mluvčí koncernu IG Watteeuw International Laurens Sanders potvrdil, že brněnský podnik byl v úterý zavřený. „Naše společnost udělá vše, co bude v její moci, aby důsledky stávky redukovala na minimum,“ uvedl Sanders.

Podle něj ještě není možné říci, jak dlouho bude stávka trvat, zatím je časově neomezená. Už úterní jednodenní výpadek výroby bude společnost stát více než dva miliony korun, odhadl předseda Odborového svazu Kovo Jaroslav Souček. „Jde o to, že tady lidé pracují téměř nepřetržitě, a to nechceme. Nejsme novodobí otroci,“ uvedl Souček.

Zaměstnanci chtějí obnovení podmínek kolektivní smlouvy, jejíž platnost vypršela letos v březnu. Kromě řešení mimořádných směn o víkendu chtějí zvýšit platy o 2,5 procenta. Zástupci zaměstnanců loni odmítli podepsat novou kolektivní smlouvu, protože vedení firmy do ní chtělo zanést klauzuli, že může zaměstnancům nařídit víkendovou práci třikrát za měsíc.

Společnost loni mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb, podle výroční zprávy na více než jednu miliardu korun, zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady a firma neplatila žádnou smluvní pokutu.