Registr smluv se zřejmě vrátí do sněmovny. Senátoři mají připomínky

Senát zřejmě vrátí registr smluv zpět do sněmovny (zdroj: ČT24)

Cesta zákona o registru smluv se v Senátu na nějaký čas zastaví. Horní komora totiž s největší pravděpodobností přijde s pozměňovacími návrhy a vrátí zákon sněmovně. Odhadují to tak alespoň předsedové dvou nejsilnějších senátorských klubů, ČSSD a ODS. Zákon nařizuje veřejným institucím, fondům nebo státním podnikům zveřejňovat všechny smlouvy nad 50 tisíc korun. Zároveň ale počítá i s řadou výjimek.

Smlouvy nemusí vyvěšovat například malé obce, které nevykonávají rozšířenou působnost, a firmy, v nichž mají většinový podíl. Za touto výjimkou stojí předseda poslanců opoziční ODS Zbyněk Stanjura. Vedle malých obcí se ale registr smluv netýká také obou komor parlamentu a Kanceláře prezidenta republiky. Výjimku nakonec dostala i polostátní společnost ČEZ. „Není logická. Spíš je to o nevůli ČEZu se nad tímto zákonem zamýšlet,“ uvedl Nikola Hořejš z Rekonstrukce státu.

Nikdo neví, kdo výjimku pro ČEZ předložil. Vznikla někde na ministerstvu vnitra nebo na vládě a samozřejmě se k ní nikdo nehlásí.
Nikola Hořejš
Rekonstrukce státu

A právě o tom, jaké výjimky se v registru smluv udrží, teď budou rozhodovat senátoři. „Máme i nějaké odborné posudky a předpokládám, že bude asi i vůle udělat některé pozměňovací návrhy,“ uvedl předseda senátorského klubu sociálních demokratů Petr Vícha. A podobně je na tom i ODS. „Podle mě výsledek bude ten, že Senát ten zákon nezamítne. Ale nepochybně ho vrátí sněmovně s pozměňovacími návrhy,“ dodal předseda senátorů strany Jaroslav Kubera.

Předkladatel Farský: Není to stoprocentní, ale jsem spokojený

Že zákon cestou po sněmovně poslanci skutečně dost očesali, připouští i jeho předkladatel Jan Farský (TOP 09). To podstatné ale podle něj zůstalo. „Ty změny jsou, ale nejsou zásadní. Ten základní princip, který je do zákona vložen, tedy že – pouze ta smlouva, která je zveřejněna, je platná – tak ten tam zůstal,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce.

Farský v OVM: Ústupky jsou daní za to, že se zákon vůbec projednal (zdroj: ČT24)

Registr podle Farského významně přispěje k transparentnosti státní správy, nově bude totiž možné dohlídnout na to, kam skutečně směřuje až 300 miliard korun ze státní kasy. „To, že jsou tam nějaké ústupky, je daň za to, že byl zákon vůbec projednán,“ dodává Farský s tím, že kdyby bojoval za stoprocentní verzi, nemusel by zákon projít nikdy.

Farský zároveň upozorňuje na to, že když bude zákon jednou nějak fungovat v praxi, můžou se k němu postupně přidávat novely.

Na Slovensku to stihli za tři týdny

Registr smluv zavedla na Slovensku už vláda Ivety Radičové a trvalo jí to tři týdny. V Česku nemá zákon ještě ani po třech letech projednávání podpis prezidenta. „Elektronická evidence tržeb má platit za čtyři měsíce. Tak mi přijde až licoměrné říkat, že zatímco bude každý živnostník muset za čtyři měsíce ukázat účtenku za každé lízátko, tak to, jak stát utrácí vybrané daně, bude trvat rok a půl,“ odkázal Farský na lhůtu, kterou senátoři určili jako začátek účinnosti zákona.

Senát se má předlohou zabývat ve druhé polovině října.