Manipulace s emisemi: VW prý už před lety varoval jeho dodavatel

Dodavatel automobilky Volkswagen, společnost Bosh, podle listu Bild am Sonntag už před několika lety poslal koncernu dopis, ve kterém ho varuje před možným nezákonným využíváním softwaru na měření emisí. Bosch prý v dopisu píše, že software, který Volkswagenu dodala, není určen pro běžný provoz automobilů.

Zdroj listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung navíc uvedl, že dozorčí rada Volkswagenu v pátek obdržela interní hlášení, podle kterého automobilku před nezákonnými praktikami souvisejícími s měřením emisí v roce 2011 varoval jeden z jejích techniků.

Volkswagen se podle agentury Reuters k těmto novinovým zprávám odmítl vyjádřit. Mluvčí společnosti Bosch označil obchodní vztahy s Volkswagenem za důvěrnou záležitost.

Podvodný software má 11 milionů aut

Skandál kolem německé automobilky vypukl minulý týden, když americké úřady obvinily firmu z toho, že ve Spojených státech vybavila téměř půl milionu aut zařízením pro obcházení emisních testů. Sám Volkswagen posléze přiznal, že tento software instaloval do celkem 11 milionů svých vozů. Firmě za to v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (436 miliard korun) a začalo tam proti ní trestní vyšetřování.

Aféra s naftovými motory EA 189 se navíc rozšířila i do Evropy, kdy německý ministr dopravy Alexander Dobrindt uvedl, že automobilka nemanipulovala s emisním měřením pouze u amerických aut, ale problém se údajně týká i evropských motorů. Neví se ale, o kolik vozů přesně jde. Evropská komise tak vyzvala všechny státy Evropské unie, aby zahájily vlastní vyšetřování manipulací s emisními testy.

Italští dealeři zřejmě zastaví prodej některých aut

Italská divize německého koncernu Volkswagen vyzvala své dealery, aby zastavili prodej naftových automobilů vybavených podvodným softwarem - napsal to italský list Corriere
della Sera. Dodal, že výzva se týká zhruba 40 tisíc vozů a je určena rovněž prodejcům značky Škoda. V Belgii podle agentury DPA kvůli skandálu kolem emisních testů stáhl dovozce vozů Volkswagen z trhu 3200 naftových automobilů.

Horizont: Vedení Volkswagenu prý o podvodech s emisemi vědělo už před pár lety (zdroj: ČT24)

„V rámci preventivních opatření žádáme, abyste okamžitě pozastavili prodej, registrace a dodávky vozů s motory EA 189 s emisní normou Euro 5,“ uvedl podle listu Corriere della Sera šéf italské divize Volkswagenu Massimo Nordio v dopisu prodejcům.

Akcie VW zažily největší propad od finanční krize

Akcie Volkswagenu se kvůli skandálu od minulého pátku propadly o více než 33 procent. Zažily tak nejhorší týden od vrcholu světové finanční krize v říjnu 2008, kdy zkrachovala americká investiční banka Lehman Brothers. Tržní hodnota Volkswagenu se v důsledku skandálu snížila asi o 27 miliard eur (více než 730 miliard Kč).

Země původu akcionářů firmy Volkswagen
Zdroj: bloomberg.com

Ztráty akcionářů Volkswagenu jsou ale tak obrovské, že někteří z nich uvažují i o žalobě na samotnou společnost. „Máme klienty, kteří se nevyhnutelně budou velmi důkladně zajímat o možnost vznést nárok na odškodnění akcionářů,“ dodává advokát Stewarts Law Clive Zietman.