Švýcarsko neprodává některé vozy od Volkswagenu

Švýcarsko dočasně zakázalo prodej některých aut koncernu Volkswagen. S odvoláním na Spolkový silniční úřad o tom informoval server 20 Minuten. Opatření se údajně týká i některých neprodaných modelů značky Škoda vybavených naftovými motory. Jde o další důsledek skandálu s úmyslným klamáním při měření emisí.

Opatření by se mělo dotknout asi 180 tisíc kusů dosud neprodaných modelů značek Škoda, Volkswagen, Audi a Seat roků výroby 2009 až 2014 vybavených naftovými motory 1,2TDI, 1,6TDI a 2.0TDI s emisní normou Euro 5. Nařízení se nijak netýká již prodaných vozů, řidiči je tak smí nadále užívat bez omezení.

Švýcarské úřady prý chtějí zabránit, aby se na silnice dostaly další vozy s naftovými motory, u kterých se používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagen
Zdroj: Jim Young/Reuters

Skandál vypukl minulý týden, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u téměř půl milionu vozů VW a Audi s naftovými motory, které se za posledních sedm let v USA prodaly, používal klamavý software. Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (438 miliard korun).

Aféra se může týkat i automobilů v Česku

Aféra s naftovými motory EA 189 se navíc rozšířila i do Evropy, když německý ministr dopravy Alexander Dobrindt uvedl, že automobilka nemanipulovala s emisním měřením pouze u amerických aut, ale problém se údajně týká i evropských motorů. Neví se ale, o kolik vozů přesně jde. Evropská komise tak vyzvala všechny státy Evropské unie, aby zahájily vlastní vyšetřování manipulací s emisními testy.

Problémové automobily by mohly být i mezi českými řidiči. Podle údajů Svazu dovozců automobilů a automobilek se v letech 2009 až 2013 prodalo v Česku více než 150 tisíc vozů s naftovými motory, přičemž značná část z nich disponovala agregátorem TDI typu EA 189, kterého se kauza dotýká. České ministerstvo dopravy je připravené svolat do servisu majitele aut značky Volkswagen i Škoda.

Šéf prodejní organizace Škody Auto v ČR Luboš Vlček uvedl, že mladoboleslavská automobilka v minulosti přebírala motory řady EA 189 od skupiny Volkswagen a ve vozech Škoda byly tyto motory instalovány.

Motory řady EA 189 už nejsou v ČR a v Evropě do vozů značky Škoda montovány. Aktuálně vyráběné a nabízené vozy značky Škoda na území Evropské unie jsou vybaveny motory, které odpovídají požadavkům normy Euro 6 a splňují zákonné požadavky a předpisy v oblasti životního prostředí.
Luboš Vlček
šéf prodejní organizace Škody Auto v ČR

Pro zákazníky je podle Vlčka důležité, že všechny dotčené vozy jsou z uživatelského hlediska naprosto bezpečné a schopné každodenního provozu. „Technický vývoj skupiny Volkswagen intenzivně pracuje na tom, aby byly odchylky prostřednictvím technických řešení odstraněny. Škoda bude své zákazníky co nejdříve informovat o případných nezbytných opatřeních,“ dodal Vlček.

Winterkornův nástupce slíbil zajistit maximální transparentnost

Kvůli skandálu z čela největšího světového prodejce automobilů ve středu odstoupil Martin Winterkorn. Nahradil ho Matthias Müller, dosavadní šéf dceřiné společnosti Porsche. „Mým nejnaléhavějším úkolem je obnovit důvěru ve skupinu Volkswagen,“ prohlásil Müller. Slíbil, že zajistí maximální transparentnost a bude usilovat o to, aby společnost plnila stanovené normy nejlépe z celého automobilového průmyslu. Vyjádřil také naději, že Volkswagen vyjde z této krize silnější než kdy dříve.

Změny se dotkly i české součásti Škoda Auto. Její dosavadní šéf Winfried Vahland od listopadu povede aktivity koncernu v USA, Kanadě a Mexiku a v čele mladoboleslavského podniku jej nahradí Bernhard Maier.