Osborne: Čína zůstává globálním motorem, i navzdory pomalejšímu růstu

Navzdory nedávným otřesům zůstává Čína hlavním tahounem globálního hospodářského růstu. Britský ministr financí George Osborne to řekl na počátku své pětidenní cesty po druhé největší ekonomice světa. Cesta by Británii mohla přinést další příliv čínského kapitálu.

„Čína prochází vysoce nezbytnou a obtížnou transformací, která je klíčem k tomu, aby její ekonomika mohla dál vytvářet dobrá pracovní místa a zvyšovat životní úroveň 1,3 miliardy obyvatel,“ konstatoval šéf britské státní kasy. „Číně bych vzkázal: Pokračujte v reformách a ve změnách, které děláte."

I menší růst je růst

Série nepříznivých údajů z čínské ekonomiky spolu s divokým kolísáním na čínském akciovém trhu a překvapivou srpnovou devalvací jüanu vyvolaly na světových finančních trzích otřesy a obavy z toho, že ekonomika Číny zpomaluje více, než se čekalo. Investoři se bojí, že letos ekonomika nedosáhne plánovaného sedmiprocentního tempa růstu.

Loni růst čínské ekonomiky zvolnil na 7,3 procenta, což byl její nejslabší výkon za téměř čtvrt století. Čínští vůdci pokračují v liberalizaci a jejich strategickým cílem je přeorientovat zemi z dosavadního nadměrného zaměření na průmysl a vývoz směrem ke službám a domácí spotřebě. Tuto transformaci bude podle nich provázet určité zpomalování růstového tempa.

„Pokud se podíváme na Čínu z širšího pohledu, tak i když neporoste dvoucifernými tempy jako kdysi, stále v příštích pěti letech zvýší výkon v objemu, který bude odpovídat nejméně velikosti celé britské ekonomiky. Takže zůstane i v budoucnu obrovským zdrojem budoucího globálního růstu,“ uvedl Osborne.

Vábení na Temži

Čína navzdory vzájemným neshodám v otázce lidských práv a bývalé britské kolonie Hongkongu oceňuje důraz Británie na volný obchod a otevřenost vůči investicím. Londýn má velký zájem o přilákání čínských bank a o zahraniční obchodování s jüanem, aby posílil svou pozici světového finančního centra.

„Na západě není ekonomiky, která by byla čínským investicím otevřená tak jako Spojené království,“ uvedl Osborne. „Získáváme více čínských investic než Německo, Francie a Itálie dohromady,“ dodal.