Mzdy jsou podle odborů příliš nízké, v rafinerii proto hrozí i stávka

Otázky Václava Moravce: Vyšší platy versus kvalitní práce (1. část) (zdroj: ČT24)

Odbory nejsou spokojeny se situací, která panuje v privátním sektoru. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Zatímco státním zaměstnancům platy loni i letos rostou o tři procenta, v některých soukromých firmách hrozí kvůli platům i stávky.

Otázky Václava Moravce: Vyšší platy versus kvalitní práce (2. část) (zdroj: ČT24)

Až rozhodnutí soudu zastavilo v srpnu chystanou stávku palubního personálu Českých aerolinií, nyní se možná stávka rýsuje v České rafinérské. Ta je jediným tuzemským zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů a zaměstnává více než 600 lidí. Podle Josefa Středuly patrně vyhlásí v pondělí stávkovou pohotovost. Příčinou má být neshoda mezi vedením a odbory na výši mezd. „Situace nevypadá dobře. Vyjednávání, která byla ještě v pátek, nedopadla dobře. Ale věřím tomu, že jak zaměstnavatel, tak odbory najdou shodu a konsenzus. Není náš cíl vyvolávat protesty, náš cíl je slušně se dohodnout,“ poznamenal předseda největšího odborového svazu v zemi.

Česká rafinérská je navzdory názvu akciovou společností v soukromých rukou, takže se jí netýká listopadové tříprocentní zvýšení platů.

Zatímco však Středula kritizuje podniky, že svým zaměstnancům neplatí dost – ačkoli uznává, že „vždy se musí zohledňovat situace v každé firmě“ – měly by odbory podle podnikatele a senátora za ANO Jiřího Hlavatého na situaci hledět i jinak. Má za to, že je potřeba postarat se hlavně o udržitelnost počtu pracovních míst. „Vůbec se nemluví o tom, že když investujete, kolik pracovních míst udržíte. Jestli my investujeme ročně 500 milionů korun, které jdou do modernizace výrobních hal – lepší pracovní prostředí, lepší logistika, moderní technologie – to děláte pro lidi a děláte to proto, abyste udržel pracovní místa,“ zdůraznil Hlavatý.

Josef Středula ovšem problém s případnou nezaměstnaností také připustil, stát a zaměstnavatelé si podle něj neumí poradit s 450 tisíci nezaměstnaných. Je však přesvědčen, že otázka platů je součástí problému. „Jestliže někdo vezme kvalifikovaného svářeče a řekne, že dostatne 14 nebo 15 tisíc hrubého, tak si myslím, že někdo cílí na to, aby mohl požádat o ukrajinského, tomu bude 14 nebo 15 tisíc hrubého stačit,“ dal situaci i do souvislosti s migrační krizí.