Valorizace důchodů bude jen 40 korun, ale důchodci dostanou ještě jednorázově devět stovek

Důchodci si příští rok polepší na základě zákona kvůli nízké inflaci v průměru jen o 40 korun. Koalice se proto rozhodla zvýšit jednorázový příspěvek z 600 korun na 900 korun. Důchodci by měli tuto částku dostat ale až v únoru příštího roku, nikoli v prosinci, jak se původněpředpokládalo, potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Důchody se v Česku zvyšují pravidelně k 1. lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Inflace je přitom v letošním roce velmi nízká. Marksová původně navrhovala přidat důchodcům víc, než nařizuje zákon. Od ledna si měli podle plánu přilepšit v průměru o 205 korun, tedy o 1,8 procenta. Koaliční politici se nakonec dohodli, že se penze příští rok upraví podle zákonných pravidel, k tomu ale měli důchodci a důchodkyně dostat před Vánocemi jednorázový příplatek 600 korun.

Rychlé schválení tohoto návrhu nyní pravicová opozice ve sněmovně zablokovala. „Jelikož opozice to nedovolila projednat ve zrychleném režimu, tak to jednorázové navýšení dostanou důchodci v únoru příštího roku,“ uvedla ministryně.

Navýšení je podle ní dojednáno i s ministerstvem financí. Koalice jej promítne do stávajícího návrhu, který je ve sněmovně. Navýšení o tři sta korun znamená zvýšení nákladů ze státního rozpočtu o 0,85 miliardy korun, celkově tak vláda na růst penzí v roce 2016 vyčlení 3,85 miliardy korun. Původní návrh MPSV počítal s navýšením prostředků na důchody o 5,5 miliardy korun.

Ministryně práce a sociálních věcí zároveň oznámila, že navrhne vládě, aby kabinet mohl zvyšovat důchody i nad ustanovení zákona, pokud se ukáže, že ukazatele pro výpočet důchodů budou nízké.

Průměrný plný starobní důchod loni vzrostl podle údajů ve státním závěrečném účtu o 104 na 10 714 korun. Česká správa sociálního zabezpečení zajišťovala výplatu 2,4 milionu plných starobních důchodů a zhruba 17 tisíc poměrných důchodů.

Vydáno pod