Německé firmy: Drát na ploty je určen pro zločince, a ne uprchlíky, nebudeme ho dodávat

Dva přední němečtí výrobci se obrátili zády k zakázkám v hodnotě stovek tisíců eur: odmítli dodat drát na stavbu plotu na maďarské hranici se Srbskem. Drát má podle nich bránit kriminálnímu jednání, třeba vloupání, a ne prchajícím dětem a dospělým. Stále více zemí se však podobným oplocením brání přílivu azylantů. Ploty se navíc vylepšují, tak zvaná žiletková verze je nejen velmi ostrá, ale čepele obsahují protihroty, které mohou přivodit smrtelná zranění.

Podle německých médií Maďarsko, jako hlavní tranzitní cestě migrantů na cestě z Řecka do cílové destinace Německo, vypsalo v srpnu výběrové řízení na devět až deset tisíc rolí ostnatého drátu. Maďarská vláda si totiž nechala na 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem kvůli přílivu uprchlíků položit tisíce rolí žiletkového drátu, který má pak časem doplnit čtyřmetrový plot. Německá firma Mutanox, jeden z největších výrobců pletiva v Německu, však svou nabídku odmítl předložit.

„Ostnatý drát je navržen tak, aby se zabránilo trestné činnosti, jako například vloupání. Prchající děti a dospělí nejsou zločinci,“ vysvětlil podle deníku Die Welt mluvčí společnosti důvod své neúčasti v tendru. 

Druhá společnost, která si přála zůstat v anonymitě, sice nabídku podala, ale zpětně svého rozhodnutí litovala. „Celý proces byl velmi rychlý a neprůhledný. Nakonec jsme byli rádi, že jsme nevyhráli. Děti uvězněné v ostnatém drátu, to by byla ostuda,“ uvedl generální ředitel firmy.

Podle deníku Die Welt nakonec tendr vyhrála čínská firma.

Syrští migranti podlézají plot na srbské straně hranice s Maďarskem, v blízkosti Röszke
Zdroj: Reuters

Vylepšená modifikace ostnatého drátu, která se nyní nabízí, může být podle expertů velmi nebezpečná. Ostnatý drát je lehčí a místo ostnů má malé ostré kovové čepele, což znamená, že řeže snadněji a je těžší plot prolomit nůžkami.

Očekává se, že poptávka po drátu na plot poroste

Maďarsko si tedy v tendru již objednalo  zhruba devět až deset tisíc rolí žiletkového drátu, kdy každá role obsahuje asi deset metrů a cena se pohybuje v závislosti na velikosti něco mezi patnácti až třiceti eury. Dá se ale očekávat, že maďarská poptávka po drátu ještě vrzoste. Ministr zahraničí Peter Szijjarto už se totiž nechal slyšet, že Maďarsko zvažuje stavbu plotu také na hranici s Rumunskem.

Maďarský premiér Viktor Orbán mezitím také oznámil, že ráno na hranici Srbska s Chorvatskem odstartovala stavba dočasného plotu. Nová bariéra naváže na plot, který už Maďarsko vybudovalo na hranicích se Srbskem s cílem zastavit příval migrantů do země. Na cestu přes Chorvatsko a Slovinsko se uprchlíci vydali po té, co Maďarsko zpřísnilo zákony o překročení hranice. 

Vydáno pod