Vláda slibovala důchodcům dvě stovky, kvůli inflaci dostanou jen 40 korun

Události: Důchody vzrostou o dost méně (zdroj: ČT24)

Průměrná penze nakonec příští rok vzroste o pouhých 40 korun měsíčně. Téměř tři miliony důchodců si tak v roce 2016 polepší výrazně méně, než vláda dosud slibovala. České televizi to potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Důvodem je rekordně nízká inflace, na kterou stát růst penzí navázal. Nízkou valorizaci chce ale vláda důchodcům vynahradit vyšším jednorázovým příspěvkem.

Ministryně práce chtěla původně důchody navýšit v průměru o 205 korun měsíčně. Resort financí růst upravil na 114 korun, výsledná částka bude ale nakonec ještě výrazně nižší. Stát totiž zvýšení penzí v zákoně navázal na míru inflace a na třetinu růstu reálných platů. „Teď v září se ukázalo, že obě tyto hodnoty jsou extrémně nízké,“ vysvětlila Marksová (ČSSD).

Při průměrné výši starobního důchodu 11 tisíc korun si tak v roce 2016 penzisté přilepší o pouhých 40 korun měsíčně. Mnozí z nich to považují za zklamání. „Je to výsměch, výsměch důchodcům prostě. Co si tak koupíte za čtyřicet korun?" zlobí se Vlasta Hrubá, kterou většinu peněz  stojí ubytování a strava v domově pro seniory a léky.

Vláda bude chtít lidem nejnižší růst pravidelných penzí od roku 2010 vynahradit výraznějším zvýšením mimořádného důchodu, který mají všichni penzisté dostat 1. prosince. „Pracujeme na plánu, jak to těm lidem vykompenzovat,“ dodala Marksová.

Růst průměrného důchodu (v Kč)
Zdroj: ČT24

Kalousek odmítá „princip rovných žaludků“

Pokud by chtěl kabinet splnit slib, který penzistům původně dával, musel by ke 40korunovému zvýšení pravidelných penzí vyplatit každému důchodci ještě letos místo plánovaných 600 korun téměř 1500 korun. Koalice prý ale bude o přesné částce ještě jednat. „To je princip rovných žaludků, nikoli princip rovných zásluh,“ namítá opoziční poslanec a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Zvýšení důchodů (v Kč/měsíc)
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí získalo díky úspoře na důchodech do rozpočtu na příští rok 2,5 miliardy. „Nám se povedlo u některých kapitol přesvědčit ministry, že skutečně tolik peněz nepotřebují, tak jsme je přesunuli pro kolegy,“ říká ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Celkem koalice na poslední chvíli přesunula v rozpočtu pět miliard. Třeba ministerstvo zdravotnictví dostane 400 milionů na investice do nemocnic, stejnou částku obdrží vnitro a 100 milionů získá ministerstvo pro místní rozvoj třeba na výstavbu sociálních bytů.