Partnerství v troskách. Suzuki si koupila zpět svůj podíl od Volkswagenu

Japonská automobilka Suzuki Motor koupila od německého automobilového koncernu Volkswagen zpět své akcie, které mu prodala před pěti lety v rámci dohody o partnerství. Společnosti chtěly spolupracovat při vývoji, výrobě a prodeji elektrických a hybridních vozů, nakonec ale žádný společný projekt nevznikl a vzájemné vztahy se ocitly na bodu mrazu. Suzuki obvinila svého německého partnera, že podkopává její nezávislost. Volkswagen uvedl, že Suzuki porušila dohodu rozhodnutím nakupovat naftové motory od italského konkurenta Fiat.

Suzuki oznámila, že za zhruba pětinový podíl, který v ní Volkswagen vlastnil, zaplatila 460,3 miliardy jenů (91,5 miliardy korun). Celkově tak koupila téměř 120 milionů svých akcií, za každou zaplatila 3842,50 jenu. Po oznámení transakce se cena akcií Suzuki na tokijské burze zvýšila téměř o pět procent.

Prodej podílu nařídil Volkswagenu arbitrážní soud

Automobilky Volkswagen a Suzuki se na spolupráci dohodly koncem roku 2009. Volkswagen si od ní sliboval posílení pozice na indickém trhu a Suzuki zase doufala, že získá napojení na hybridní a naftové technologie, jejichž vývoj si sama nemohla dovolit. Volkswagen pak v rámci dohody o partnerství koupil v lednu 2010 v Suzuki podíl 19,9 procenta, za který zaplatil 1,7 miliardy eur (46 miliard korun).

Od uzavření dohody však žádný společný projekt nevznikl, firmy se začaly vzájemně obviňovat a Suzuki pak v roce 2011 ohlásila konec partnerství s Volkswagenem a obrátila se na arbitráž, protože jí německý podnik nechtěl podíl prodat zpět. Arbitrážní soud Mezinárodní obchodní komory (ICC) v Londýně v srpnu Volkswagenu prodej podílu nařídil. Současně ale německému podniku přiznal právo žádat odškodné, protože Suzuki porušila podmínky dohody o partnerství.

  • Volkswagen, jehož součástí je také česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. 
  • V letošním prvním pololetí ale vystřídal japonského konkurenta Toyota Motor v čele světového automobilového trhu.
Vydáno pod