Pokles cen v průmyslu dále zrychluje

Ceny průmyslových výrobců v Česku v srpnu opět zrychlily meziroční pokles, a to na 3,7 procenta z červencových tří procent, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků to jen dokládá, že i přes příznivý ekonomický růst se v ekonomice inflační tlaky výrazněji nezvyšují a v následujících měsících tak ani nelze očekávat zrychlování růstu spotřebitelských cen.

Ceny v zemědělství naopak podle Českého statistického úřadu zpomalily pokles z devíti na sedm procent. ČSÚ zároveň zveřejnil i vývoj vývozu a dovozu za červenec, kdy v obou případech pokles také zrychlil. Vývozní ceny se meziročně snížily o 1,7 procenta a dovozní o 1,2 procenta.

„Ceny výrobců tak nadále ukazují, že i přes solidní ekonomický růst se v ekonomice inflační tlaky výrazněji nezvyšují a v následujících měsících tak ani nelze očekávat zrychlování růstu spotřebitelských cen,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Na druhou stranu jsou nízké ceny taženy převážně nabídkovými faktory, na které podle něj ČNB dalším uvolňováním měnové politiky reagovat nebude.

Inflace se ve výrobě nedočkáme ani v příštích měsících. Sice se postupně může vyčerpávat efekt levné ropy, avšak na druhé straně nejspíše znovu dojde ke snížení cen elektrické energie.
Petr Dufek
analytik ČSOB Petr Dufek

Ceny průmyslových výrobců se oproti loňskému srpnu propadly hlavně u koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 11,1 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,3 procenta. Ceny vody, její úpravy a rozvodu byly naopak vyšší, a to o 3,4 procenta, a o 1,3 procenta stouply ceny u nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu.

Značně zlevnilo mléko, zdražila naopak vejce

Na zemědělství měly vliv klesající ceny v živočišné výrobě, které se propadly o 14 procent. Značně, téměř o čtvrtinu, zlevnilo mléko, vejce pak zdražila o 8,4 procenta. V rostlinné výrobě se na rozdíl od živočišné ceny o 0,2 procenta zvýšily. Ceny čerstvé zeleniny vzrostly o 29,9 procenta, brambor o 20 procent a ovoce o 8,2, kdežto obiloviny o 4,7 procenta zlevnily.

Mléko
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Celkový pokles zaznamenaly také ceny tržních služeb v podnikatelské sféře, které se meziročně snížily o 0,2 procenta. Naopak ceny stavebních prací se zvýšily o 1,2 procenta.

U vývozních cen mělo na celkový pokles podle ČSÚ největší vliv snížení cen
strojů a dopravních prostředků o 0,6 procenta. Nejvíce ale meziročně klesaly ceny minerálních paliv - o 9,1 procenta. U dovozu způsobilo pokles zejména snížení cen minerálních paliv o 20,4 procenta. Růst zaznamenaly ve vývozu pouze ceny nápojů a tabáku o 3,1 procenta. V dovozu zdražilo průmyslové spotřební zboží o 4,2 procenta a ceny strojů a dopravních prostředků o 2,9 procenta.

Inflace v EU je na nule

Meziroční míra inflace v eurozóně klesla v srpnu na 0,1 procenta z červencových 0,2 procenta, oznámil Eurostat, který tak  snížil svůj původní odhad z konce minulého měsíce.  V Evropské unii pak meziroční inflace podle konečných čísel zpomalila na nulu. V červenci činila její míra 0,2 procenta.

Velký vliv na vývoj inflace měly v zemích platících eurem ceny energií, které v srpnu klesly o 7,1 procenta. Tedy ještě více, než byl červencový pokles o 5,6 procenta. Rostly naopak ceny potravin a služeb. Eurostat původně odhadoval, že meziroční míra inflace v zemích eura zůstala minulý měsíc na stejné úrovni jako v červnu a v červenci, tedy 0,2 procenta.

Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) označuje za nebezpečnou zónu. Z deflace, tedy poklesu cen, se země platící eurem dostaly po půl roce letos v květnu.