Sněmovna dala šanci návrhu na další podporu biopaliv

Poslanci na úterním jednání nakonec podpořili vládní návrh, který umožňuje další daňové zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv. Ačkoliv poslanci o návrhu jednali od dubna a debatu už šestkrát přerušili, tentokrát se to obešlo bez obstrukcí.

Předchozí projednávání návrhu provázela ostrá kritika pravicové opozice na adresu ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše kvůli údajnému střetu zájmů.

Skupina Agrofert, kterou Babiš vlastní, patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09 již dříve uvedl, že díky podpoře Agrofert ze státního rozpočtu získá pět miliard korun.  Babiš se však vůči tomu ohradil, profit jde podle něj za distributorem, ne za výrobcem.

Biopaliva: Nově bude minimální daň

Předloha obsahuje i zpřísnění podmínek pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot, v určité míře budou muset být nově v každém litru. Na toto právě kritici návrhu upozorňují a říkají, že to povede k vyšší výrobě biopaliv.

Návrh mimo jiné zachovává podporu vysokoprocentních biopaliv a nově u nich zavádí minimální daň, která dosud nebyla. V současné době jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě programu, který ale skončil už k 30. červnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Česko se tak nyní vlastně nachází v režimu nedovolené podpory, za kterou jí hrozí sankce. Vláda už tak loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází projednávaná novela zákona. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) potvrdil, že Evropská komise program další podpory biopaliv už v srpnu schválila. Řekl však, že sazby spotřební daně budou na základě dohody s komisí od počátku roku 2016 do poloviny roku 2017 vyšší, než předpokládá vládou předložená novela. 

„Vlastně tím, že teď od 1. července letošního roku jsme v režimu nedovolené podpory, tak jsme se s komisí dohodli tak, aby Česká republika nemusela za tento půlrok platit sankce, tak v příštím roce a půl tuto překompenzaci, kterou vyplatíme distributorům pohonných hmot, promítneme do zvýšení sazeb,“ řekl Jurečka. Evropská komise by tak neměla Česko za nedovolenou podporu trestat.

Vydáno pod