Vláda nemusí stihnout příspěvek pro důchodce do konce roku

Pravice ve sněmovně zablokovala schválení návrhu na jednorázový příspěvek pro důchodce, který chtěla vláda projednat zrychleně v prvním čtení. Míří proto ještě k posouzení do sociálního výboru. Nemusí se ale k vůli tomu stihnout původně plánovaný prosincový termín, kdy měli senioři šest set korun dostat.

Pravice se k záměru vlády staví odmítavě. Její veto výplatu plánovanou na prosinec výrazně zkomplikuje, a možná i znemožní, řekl Miroslav Opálka (KSČM) jako zpravodaj. Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák proto navrhoval zkrácení lhůty pro projednání normy ve výboru na deset nebo dvacet dnů, i to pravice zablokovala. Sociální výbor ale na projednání bude mít měsíc místo obvyklých dvou.

„Velice mě to mrzí, protože si myslím, že to není žádné politikum, prostě se jedná o naše seniory,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Zákon budou poslanci ve třetím čtení schvalovat nejdřív na konci října. Pak ho ještě musí potvrdit Senát a podepsat prezident.

Události: Vláda chtěla návrh schválit zrychleně, pravice ji to znemožnila (zdroj: ČT24)

Opozice mluví o standardní valorizaci

Pravice vytýká rovnostářství i to, že by se dotace do budoucna nepromítla do standardních valorizací penzí. „Je to spravedlnost rovných žaludků, nemá to nic společného s lidskou spravedlností,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který zdůrazňoval princip zásluhovosti.

Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury sice jednorázový příspěvek zní dobře, ale z dlouhodobého hlediska by bylo lepší jeho začlenění v rámci standardní valorizace. „Máme prostor najít mechanismus, jakým to zařídíme,“ uvedl Stanjura. Podpořil původní návrh Marksové, podle kterého se mělo příští rok valorizovat nad rámec zákona.

Zbyněk Stanjura (ODS) u řečnického pultu
Zdroj: ČT24/Jarek Matyáš

Jednorázový příspěvek vyjde stát na necelé dvě miliardy

Marksová hájila dotaci argumentem, že vylepší sociální situaci důchodců, která není podle ní růžová. Vyšší valorizace příští rok by podle ní znamenala rozpočtový dopad 5,5 miliardy korun a ministři debatují o každém stamilionu. Oproti tomu bonus by měl stát vyjít celkem na 1,73 miliardy korun. Peníze mají jít zejména z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí. V příštím roce by měly důchody vzrůst v průměru asi o stokorunu.

Důchody se v Česku valorizují pravidelně k lednu, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Letos odpovídá penze 41,5 procenta hrubé mzdy, příští rok by to mělo být 40,5 procenta. Na starobní důchody stát loni vynaložil podle státního závěrečného účtu 314,7 miliardy korun, což bylo zhruba o pět miliard meziročně víc.

Vydáno pod